Bridge 

Er heerste afgelopen zaterdag bekerkoorts in NDC Den Hommel. Vier clubs uit de hoogste nationale competitie bestreden elkaar in de finale van de NBB-beker. Verenigingen van districtsniveau speelden om de hoofdklasse-beker. Beide finales op viertallenbasis (imps). In de Elffers-beker, voor bridgers met een NBB-rating lager dan 1.600, ging het in een parenwedstrijd om de matchpoints.

Zoals verwacht deelden de meesterklassers van 't Onstein en Het Witte Huis de lakens uit in de NBB-beker. Het Witte Huis was de sterkste in de onderlinge ontmoeting. 't Onstein boekte echter tegen de twee andere finalisten (Pegasus/Amstelland en de Zeerob) een hoger positief saldo zodat de vereniging uit Vorden met de beker aan de haal ging. De Vriendenkring (Amersfoort) toonde zich de sterkste in de hoofdklasse. Himbuv (Amsterdam) sleepte de Elffers-beker in de wacht.

In diagram 1 werd een alleszins acceptabel volgbod hardhandig aangepakt.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-pas1¿1¿

dblpaspas2¿

dblpaspaspas

1¿: 17+ punten. Doublet na 1¿: 6+ punten. Oost kreeg gedoubleerde kwetsbare downslagen tegen 1¿ in het vizier. Zuid (Het Witte Huis) zal in 1¿ alle zeilen moeten bijzetten voor vier troefslagen, een hartenslag plus ¿A; één down gaat 1¿ wel. De leider vertrouwde het niet en nam de toevlucht tot de tweede kleur in 2¿. Het tweede doublet van west was voor straf. West kwam tegen 2¿ uit met een kleine troef. Een belangrijk moment. Als de leider denkt dat de troeven vier-één zitten, lijkt oost ¿H of ¿V sec te hebben. Speelt de leider in de eerste slag ¿A in de dummy gevolgd door een kleine schoppen dan is het lang niet zeker dat 2¿ down gaat. In werkelijkheid zette de leider een kleine ruiten in noord zodat oost aan slag kwam met ¿H. ¿A, ¿H en harten voor ¿V in zuid. ¿A en een kleine schoppen. West troefde en speelde troef na, gesneden met ¿10 in de dummy. Met ¿A de laatste troef van west opgehaald. De leider kon niet verhinderen dat oost met ¿HB8 drie schoppenslagen maakte: twee down en +500. Op de andere tafel eindigden oost-west na veel biedlawaai in 3SA-geredoubleerd. Na de uitkomst met ¿V ging 3SA één down: +400, in totaal +900 en +14 imps voor 't Onstein op weg naar de bekerwinst.

Slem gemaakt en de manche down was het bijzondere scenario in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

3¿5¿pas5¿

pas6¿paspas

pas---

West kwam tegen 6¿ uit met ¿V voor ¿A in zuid. De leider speelde ¿A en zag de vier-nul verdeling van de troeven. ¿A meegenomen en een schoppen getroefd met ¿4. Op ¿H ging een klaveren van zuid weg. Klaveren via ¿B voor ¿A in west die ¿B vervolgde, getroefd in noord met ¿10. Harten getroefd met ¿3 in zuid. ¿H en klaveren getroefd met ¿V. Harten uit de dummy. Met ¿HB8 achter ¿976 van oost waren de laatste drie slagen voor zuid en +920.

Op de neventafel werd noord leider in 4¿. Oost kwam uit met schoppen voor ¿A. De leider deblokkeerde ¿A en probeerde naar ¿V in noord over te steken. West troefde, met ¿A en twee troefslagen in oost voor één down.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden