Bridge

In 2003 speelden Nederlandse topbridgers op amateurbasis. Daar kwam verandering in nadat een aantal zich had vrijgemaakt van hun werk. Team Oranje was geboren. De successen stapelden zich op met als hoogtepunt de wereldtitel in 2011. De belangstelling van buitenlandse sponsors nam zienderogen toe. Uitnodigingen en contracten stroomden binnen. Dat maakte de weg vrij naar een bestaan als fullprof. De Fall Nationals (Phoenix, 28 nov-10 dec) is een groot Noord-Amerikaanse kampioenschap. Net als de rest van de wereldtop speelden de Nederlandse profs in dienst van Amerikaanse broodheren. In het hoofdtoernooi, de Reisinger Cup, bereikten Brink-Drijver en Verhees-van Prooijen de finale (10 teams) en eindigden daarin als achtste. Monaco, Europees kampioen in 2012 en verliezend WK-finalist in 2013, won.

De tegenspelers in diagram 1 zetten handig de leider op het verkeerde spoor.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas1¿

pas1SApas2¿

pas3¿pas4¿

paspaspas-

Het 2¿-bod is een nieuwe conventie: Gazilli, 15+ punten

(zuid 'leende' een punt).

West kwam tegen 4¿ uit met ¿V voor ¿H in zuid. De leider speelde klaveren naar ¿H voor ¿A in oost die ruiten vervolgde voor ¿A in de dummy. Een kleine schoppen naar ¿B was voor ¿H in west. De leider troefde de nagespeelde ruiten. Klaveren naar ¿V en opnieuw in schoppen gesneden, naar ¿10. De leider speelde ¿A waar oost ¿V (de bekende kaart) onder deponeerde. De leider, die niet wist wie ¿9 over had, besloot troef te trekken. Een kleine harten uit zuid naar ¿B in de dummy. Oost won de slag met ¿H en toverde de dodelijke ¿9 (¿10 voor hetzelfde effect) op tafel: ¿98 van west achter ¿AV7 promoveerde hiermee tot een troefslag voor één down.

Veel toernooien in de Fall Nationals gingen volgens de Board-A-Match formule. Dit is een viertallenwedstrijd waarin een spel, ongeacht de grootte van het verschil tussen de twee scores, in 1-0 of 0-1 eindigt; bij een identieke score wordt het punt gedeeld. Deze methode nodigt, zoals in diagram 2, regelmatig uit tot een speculatieve actie.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas1¿

1¿dbl2¿pas

2¿dbl3¿pas

pas4¿pas4¿

dblpaspaspas

Een snufje uit de moderne biedtechniek: een transfer door oost (2¿) naar ruiten.

West kwam tegen 4¿ uit met ¿A gevolgd door schoppen. De leider won ¿H en speelde direct troef naar ¿H. Na ¿A in west speelde deze klaveren in, ¿B van oost voor ¿H in zuid. Met ¿V, ¿B en ¿10 de troeven getrokken. Een kleine klaveren uit zuid, bij west ¿6, en in de dummy gesneden met ¿10. De leider vier troefslagen, vier in klaveren (op het troeftrekken gooide de leider twee klaveren af) plus ¿H en ¿A voor +790 en de 1-0 winst. West miste twee kansen. Zonder het tamelijk lichtzinnige doublet op 4¿ wint west het spel, omdat zijn nevenpaar op de andere tafel +690 (3SA plus drie) noteerde. En als west in de tweede slag klaveren vervolgt, kan 4¿ down (zelfs twee) via twee klaveren introevers in oost. West komt met ¿A aan slag en troeft later ¿H voor een tweede entree.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden