Bridge 

De Wijs-Muller, Ticha-Ritmeijer en Van Prooijen-Verhees staan bij het EK (22 juni-1 juli, Opatija) voor een zware opgave. Monaco, een stergezelschap met een Noors, een Italiaans en een Zwitsers/Frans paar dat in 2012 in superieure stijl de titel veroverde, is opnieuw het te kloppen team.

Italië, dat drie van de zes wereldkampioenen van 2013 mist, mag je nooit wegcijferen. Zweden en Polen zijn ijzersterk. Het EK begint met twee groepen van achtttien landen waaruit de top-negen zich kwalificeert voor de finalepoule, waarin ook de top-negen uit de andere groep uitkomt.

Wedstrijden die in de groepsfase worden gespeeld, hebben een dubbel belang. Ze dienen als kwalificatie waarbij resultaten tegen de top-negen uit de eigen groep blijven staan in de finale.

Nederland dient tegen Italië, Polen en Israël direct volle bak te gaan. Ook de confrontaties met Engeland, Bulgarije en Denemarken tikken dubbel hard aan. In de finale zijn Monaco, Zweden en Frankrijk de belangrijkste concurrenten.

Nederland zag in het EK-2012 een met powerbridge, zoals in diagram 1, doordrenkte eindsprint beloond met zilver.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas4¿

paspaspas-

Op de andere tafel opende de Italiaanse zuid met 1¿, dat het eindcontract werd. Bas Drijver toonde spierballen met een 4¿-opening. West kwam tegen 4¿ uit met ¿7 voor ¿9 in noord. De hartenpositie was opgelost, maar de leider was in de dummy voor de kansrijkste maar helaas voor Nederland verliezende aanpak in schoppen, schoppen naar ¿B. West won ¿V en speelde ¿2 na; oost troefde. Er volgde ¿2 (oost vatte ¿2 op als kleurvoorkeur (Lavinthal) voor klaveren) en zuid maakte de secce ¿H. Nog altijd dreigde het verlies van ¿A en ¿H. De leider speelde zes keer troef. West zag dat hij met ¿A zou worden ingegooid en dan van ¿H af moest spelen, en ontdeed zich van ¿A, in de hoop op ¿H in oost. Zuid maakte hierdoor zijn tweede secce heer, ¿H, als de tiende slag.

De Noor Tor Helness (Monaco) vond in diagram 2 een technisch volmaakte speelwijze.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas1¿

pas2¿pas4¿

paspaspas-

West kwam tegen 4¿ uit met ¿8, ¿B, ¿H, getroefd in zuid. De leider trok de uitstaande troeven en speelde ruiten uit noord, ¿B voor ¿H in west die klaveren vervolgde getroefd in zuid. Ruiten naar ¿10 was voor ¿A in oost die ruiten vervolgde. Zuid won de slag met ¿V en incasseerde de dertiende ruiten. Het ging er hierna om dat de leider maar één hartenslag verloor; ¿3 uit zuid naar ¿V in de dummy en de snit op ¿B is de kansrijkste speelwijze.

Het spel was voor zuid een open boek. Oost paste in eerste instantie, liet al ¿A, ¿A en ¿H zien. Met ¿B erbij opent oost 1¿ (5¿ zit er in oost-west overigens in). Zuid plaatste ¿AB in west en speelde uit zuid ¿H. Dit maakte west kansloos. Hij won ¿A en speelde een kleine harten na die de leider naar ¿10 in zuid liet lopen. Was dit eindspel te voorkomen? Als oost na ¿A vervolgt met ¿8, ¿10 in zuid, gedekt met ¿B, voor ¿V, verliest de leider twee hartenslagen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden