Bridge 

KEES TAMMENS

Bridge kreeg in China als 'kapitalistisch' spel onder Mao een slechte naam opgeplakt. Deng Xiaoping (1904-1997), de partijvoorzitter aan de basis van economische hervormingen, speelde graag zelf. In 1980 ontving hij van bridgejournalisten de award 'IBPA Bridge Personality of the Year'. Bridge in China is booming en er vonden het afgelopen decennium veel internationale kampioenschappen plaats. Het Nederlandse sterpaar Brink-Drijver komt - voor een stevige beloning - uit in de Chinese competitie. Het Chinese vrouwenteam is een geduchte concurrent voor de gevestigde orde maar de mannen drukken nog niet echt door. Het Chinese jeugdprogramma oogt indrukwekkend. Twee piepjonge teams van de Shengxing Teenage Bridge Club uit Sjanghai nemen deel aan de White House Junior Internationals (30-3 t/m 4-4 in Amsterdam). Voor Nederlandse teams geldt dit toernooi als selectie voor het WK-jeugd, eind augustus in Istanbul.

De 3SA in diagram 1 wordt toegeschreven aan Deng Xiaoping.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1SA

pas3SApaspas

pas---

West kwam tegen 3SA uit met ¿4, de klassieke 'vierde van boven'. ¿V verloor aan ¿H in oost die na ¿B met een kleine harten vervolgde. De Chinese voorzitter begreep de 6-2-verdeling in schoppen. Met of de ruiten dan wel de klaveren 3-2 verdeeld was er geen vuiltje aan de lucht. Na ¿H en ¿V wist de leider dat deze kleur geen vierde slag opleverde. Zuid speelde een kleine klaveren naar ¿A en vervolgde ¿10, oost dekte niet, maar de leider liet deze slag lopen. Met deze op het eerste gezicht spectaculaire eerste ronde snit op zowel ¿B als ¿9 maakte de Chinese leider het contract met vier klaveren slagen. De reden: in west zijn zes schoppen en vier ruiten bekend. Zuid kon zelfs extra bewijs toevoegen met ¿H: de 6¿-2¿-4¿-1¿ verdeling in west is dan zeker. En dat maakt de directe snit langs oost op ¿B en ¿9 aangewezen.

Een telefoontje in de herfst van 1995: 'Hier Jack, ik sta op Schiphol. Waar kan ik als bridger terecht?' Ik stuurde hem naar de Lombard in Rotterdam. In 1997 werd Jack (Jie) Zhao Nederlands kampioen. Zijn visum verliep. Jack ging terug naar zijn geboorteplaats Tianjin en won met Fu Zong in 2006 het WK.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

4¿dbl4¿5¿

paspas5¿pas

pas6¿paspas

dblpaspaspas

Jack als oost hoorde partner met een preëmptief 4¿ volgen. Hij besefte onmiddellijk dat er een groot ruitencontract in zat en prepareerde zich op de zaken die gingen komen. Met een vierkaart harten als verzekering was 4¿ een intelligente zet. Daarna het redbod van 5¿, dat twee down gaat en -300 als prima score tegen -400 van 5¿. De pas van zuid na 5¿ was een Forcing Pass. Zuid bevestigde zo de eerste controle in harten en gaf noord de keuze om 5¿ te doubleren, dan wel 6¿ te bieden. Dit laatste was - ¿A en ¿AB zijn waardevol - redelijk al dienden noord-zuid gewaarschuwd te zijn door het 4¿ bod van de slimme Nederlandse Chinees. West bevestigde met doublet de singleton schoppen waarmee hij uitkwam. Na ¿A en schoppen door oost volgde de introever voor een snelle één down.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden