Bridge 

Het zilver van het WK-1989 in Perth was de start van een glorieuze periode van het Nederlandse vrouwenteam. In de afgelopen 25 jaar besteeg de nationale vertegenwoordiging bij EK's en WK's 24 keer hetpodium. Voor de paren afzonderlijk was er een handvol medailles in parenkampioenschappen.

Voor het EK in Opatija (22 juni -21 juli) behoren Marion Michielsen-Meike Wortel, Wietske van Zwol-Carla Arnolds en Jet Pasman-Anneke Simons tot de favorieten. evenals de sterke Engelse ploeg. Frankrijk, traditioneel titelkandidaat, mist het sterkste paar. Voor een plaats bij de eerste zes (goed voor een ticket naar het WK 2015) komen ook Polen, Denemarken, Rusland, Zweden en mogelijk het vernieuwde Italië in aanmerking.

Marion Michielsen (29) woont in Stockholm samen Johan Upmark, een Zweedse bridge professional, en won in mei de Spring Foursomes in Engeland en het Zuid-Amerikaanse kampioenschap in Chili. In diagram 1 fopte zij Gabriel Chagas, de fameuze Braziliaanse grootmeester.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-1¿pas1¿

pas2¿pas3SA

paspaspas-

Zuid, Michielsen, stelde ondanks de vier-vier fit in schoppen op grond van de regelmatige verdeling in zuid 3SA als alternatieve manche voor. De pas van noord met de kleine doubleton ruiten is twijfelachtig maar pakte wonderwel uit.

West kwam tegen 3SA uit met ruiten via ¿H voor ¿A in zuid. De leider heeft klaverenslagen nodig. Daarbij mag oost niet aan slag komen om door ¿B9 te spelen. Een kleine klaveren uit zuid naar ¿H. Klaveren uit noord, via ¿7 voor ¿10 in west. Als oost (Chagas) opstapt met ¿V (niet opgelegd, de leider kan immers ¿A-vierde of ¿B-vierde hebben) en ruiten vervolgt is de leider kansloos. West kan op zijn beurt ¿A nemen en zo ¿V als entree naar oost te bewaren; ook niet eenvoudig want de leider kan zelf ¿V hebben. West speelde ¿V in de hoop op ¿B in oost of ¿B sec in zuid. 3SA gemaakt met vier schoppenslagen, ¿H, ¿A, ¿H en twee ruitenslagen.

Tijdens een Regional Championship in de VS doorzag Meike Wortel (30) een handigheidje van een Amerikaanse topspeler.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

pas2¿pas3¿

pas4¿pas4¿

pas4¿pas4SA

pas5¿dbl7¿

paspaspas-

2¿: 10+ punten, 4+ klaveren. 3¿: singleton achoppen, slempoging. De international vertelt zelf haar verhaal. 'We bereikten de ietwat hoge 7¿ omdat noord met 5¿ twee azen plus ¿V aangaf. Hij dacht dat ik met vier klaveren en vier ruiten 1¿ zou openen en derhalve over een vijfkaart klaveren beschikte. West kwam tegen 7¿ uit met ¿V. Ik vroeg me af waarom oost (de Amerikaanse professional Berkowitz) 5¿ doubleerde, terwijl hij wist dat ik een singleton in die kleur had. Dat bracht mij op het idee dat oost wenste te voorkomen dat west met troef ging uitkomen, de gebruikelijke 'veilige' uitkomst tegen een groot slem. Dat kon betekeken dat oost tegen ¿V-derde aankeek, en dan is troef als uitkomst fataal. Zo gedacht, zo gedaan. Na ¿A speelde ik een kleine klaveren naar ¿H en klaveren uit de dummy gesneden met ¿10 in zuid voor dertien slagen en +1510.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden