Bridge 

KEES TAMMENS

Twee duels voor het einde van het EK voor vrouwen was er een minuscuul verschil tussen Nederland (278.45 victory points) en koploper Engeland 278.74). Kroatië stribbelde in de voorlaatste ronde fel tegen (4-16), maar ook Engeland ging onderuit (2-18). Opeens waren er vier landen in de race voor de titel: Italië(284), Nederland(282), Engeland (280), Frankrijk(278). Elke score, hoe klein ook, kon de beslissing brengen. Nederland opereerde stabiel en benutte de weinige kansen, zodat Wietske van Zwol-Carla Arnolds, Anneke Simons-Jet Pasman en Meike Wortel-Marion Michielsen het goud grepen met de griezelig kleine marge van 1.71 wedstrijdpunt (vip).

Het thema 'hoe te handelen na een 1SA-opening door de tegenpartij' kwam in diagram 1 t tegen Est.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1SAdblredbl2¿

paspas2¿3¿

3¿4¿paspas

dblpaspaspas

1SA: 14-16 punten. Noord, Wortel, doubleerde om 16+ punten aan te geven. Redoublet: één kleur. Na 2¿ door zuid, Michielsen, en de pas van west paste noord eveneens. Een actie waar zij snel spijt van kreeg. 'Het was zeker nodig om na 2¿ direct naar 3¿ of zelfs 4¿ te verhogen om oost-west het zwijgen op te leggen; na 2¿ en 3¿ door west werd het na mijn 4¿ hachelijk want 4¿ zit er waarschijnlijk in.' Het avontuur liep wonderwel uit toen west afzag van 4¿ en 4¿ doubleerde. Een down, -100, een voordelige investering tegen -420 van 4¿.

westnoordoostzuid

1SAdbl2¿dbl

3¿4¿4¿pas

paspas--

Een 1SA-opening van 15-17 punten (wie maalt er om een punt?) door west, van Zwol. Deze keer had het doublet door noord een conventionele betekenis: een hand met één kleur. 2¿ door oost, Arnolds, was een transfer naar schoppen. Zuid doubleerde: een hartenkleur. West gaf daarop met 3¿ precies het zetje dat oost voor 4¿ nodig had.

Na de uitkomst van ¿H tegen 4¿ won de leider ¿A en speelde een kleine schoppen, ¿H en ¿A, gevolgd door twee keer troef met ¿B en ¿V. Daarna ¿A en ¿H. ¿V viel en dat betekende een overslag: +450.

Het allerlaatste, enerverende en allesbeslissende spel van het EK in diagram 2.

Zie diagram 2

west noordoostzuid

paspas3¿3¿

paspaspas-

Zuid uit Estland volgde na de loodzware 3¿-opening met een bizarre 3¿ waarna iedereen het goed vond. De leider maakte vijf slagen: de vier downslagen en +200 voor Nederland was nauwelijks compensatie voor de kwetsbare 3SA of 5¿ in oost-west. Dat zijn gelukkige contracten; in 3SA mag de tegenpartij geen vijf schoppen oprapen en ¿H moet doubleton goed zitten. Zowel ¿H als ¿H goedgeplaatst zijn nodig voor 5¿. Zo zat het! Als west licht 1¿ opent komt de kwetsbare manche wel degelijk in beeld. Het doemscenario: -600, - 9 imps, de titel vaarwel.

De Estlandse west opende 1¿, de Nederlandse supporters schrokken; oost antwoordde 3¿ (zeskaart klaveren, inviterend), waarop west met de minimale opening paste. Pas toen konden de fans opgelucht opveren. De titel was binnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden