Bridge 

KEES TAMMENS

Zon, zee, strand en culinaire genoegens staan op het dagmenu van bijna elk bridgefestival. Juan-les-Pins oefent een grote aantrekkingskracht uit op spelers uit de hele wereld, waaronder veel Nederlanders.

Imps, matchpoints en Patton; er is voor elk wat wils. Toeristen en professionele toppers nemen het tegen elkaar op. 'We speelden tegen Fulvio Fantoni, de meervoudige Italiaanse wereldkampioen en hoogstgeklasseerde speler op de WBF-ranglijst, en we boekten zelfs een positief resultaat'. Ook Nederland heeft een zomerfestival, dat in Den Haag, van 23 tot 28 augustus (zie sbsbridge.nl).

In de jaren zeventig en tachtig wemelde het in Frankrijk van de grote parentoernooien. In die wedstrijdvorm kun je zoals in diagram 1 met een handigheidje toeslaan in een klein spel.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--pas1¿

pas1¿pas1SA

pas2SApaspas

pas---

West kwam tegen 2SA uit met ¿V en het was voor oost-west duidelijk dat op de meeste andere tafels noord naar 3SA zou verhogen. Tegen 2SA waren stevige maatregelen vereist. Na ¿H nam de leider ¿B over met ¿A en speelde harten naar ¿B. Oost dook vlot, met de air van een speler die ¿V niet heeft. De leider meende 8 slagen op de rapen en nam ¿10 over met ¿H in zuid, voor het geval dat ¿V-doubleton viel. Dat was niet het geval. Zuid herhaalde de 'zekere' snit naar ¿10, nu wel door oost gewonnen met ¿V. Oost vervolgde klaveren, ¿H in zuid gedoken door west. De leider speelde ruiten voor ¿V in oost. Opnieuw klaveren en zuid koos juist door ¿10 te zetten. West won ¿A en incasseerde ¿A, ¿B en de 13de schoppen voor één down. Een welverdiend gelijkspel met de tafels waar 3SA één down ging; oost-west scoorden 68% omdat 3SA ook hier en daar werd gemaakt. In diagram 2 kwam de leider uit verloren positie terug.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

pas1¿pas1SA

pas3¿pas3SA

paspaspas-

In het bieden bleven noord-zuid ver verwijderd van de juiste nominatie in 6¿. Zuid borduurde na 3¿ halsstarrig voort met 3SA. Steunt zuid na 3¿ met 4¿, dan is voor noord de weg naar slem vrij. Gestruikeld in het bieden, ging de leider in 3SA aan de slag om de schade te herstellen. De eerste slag: ¿B, ¿A, ¿2, ¿5. Na ¿A en ¿H met ¿4 overgestoken naar ¿6 in zuid. Harten naar ¿B; ¿7 overgenomen met ¿10 in zuid. Opnieuw de hartensnit naar ¿V. Onder ¿A viel ¿H en de leider nam de vrije ¿5 en ¿4 mee plus ¿9. Na ¿A waren tien rode slagen gespeeld en iedereen had twee kaarten over met in zuid ¿AV. Klaveren uit de dummy, oost bekende met ¿B. De leider concludeerde uit de positieve ¿2 van oost in de eerste slag dat oost ¿H had; dat was zijn laatste kaart. Snijden met ¿V was zinloos met ¿H zeker in west. Zuid ging op met ¿A en zag met plezier dat west, die op een fout van de leider had gespeculeerd, daar ¿H onder deponeerde: alle slagen en +720 voor noord-zuid, goed voor 74%. De aanvankelijke spijt over het missen van 6¿ maakte acuut plaats voor een opperbeste stemming.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden