Bridge 

KEES TAMMENS

Met de deelname van landenteams uit achttien Europese landen, Japan en de Teenage Bridge Club uit Sjanghai was Het Witte Huis in Amsterdam een week lang het centrum van het internationale jeugdbridge. Voor de grote groep Nederlandse paren verdeeld over vier teams telde deze negende White House Junior Internationals als selectie voor het WK in de drie jeugdcategorieën (U-25, Girls U-25 en U-20). In elke categorie kwalificeerde de Nederlandse bridgejeugd zich bij het EK-2013 voor het WK, eind augustus in Istanbul.

Bridge stelt vooral op topniveau, om te beginnen bij de jeugd, hoge eisen. Naast technische vaardigheid zijn mentale weerbaarheid en uithoudingsvermogen vereist. Onze junioren zijn amateurs die op professionele wijze met hun sport bezig zijn. Bieden is dikwijls doorslaggevend. Bij jonge paren zijn geavanceerde biedmethodes en gecompliceerde conventies in de mode. Het is daarbij goed dat er al op jeugdige leeftijd veel aandacht wordt besteed aan het spelen van de kaarten.

Eenvoudig en doeltreffend was de aanpak van de Japanse junior Daisuke Sugimoto in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-1¿2¿2¿

pas3¿pas4¿

paspaspas-

West kwam tegen 4¿ uit met een kleine klaveren en de leider dook in de dummy zodat oost met ¿10 aan slag kwam. Oost vervolgde ruiten, ¿B* voor ¿H in west die ¿10 naspeelde voor ¿V in zuid. De leider deblokkeerde ¿A en dan troef, ¿4, uit zuid. ¿V voor ¿A. Zuid zag de verdeling van de oost-west handen tot op de laatste kaart correct. Hij ging er vanuit dat ¿V een eerlijke kaart was, sec of van ¿HV. Na ¿A volgde ¿H, uit zuid ¿2 weg. Een kleine harten uit de dummy, oost gooide klaveren af en zuid troefde met ¿5. De laatste klaveren van zuid in noord getroefd met ¿3 en opnieuw harten, oost de laatste klaveren weg, getroefd met ¿7 in zuid. Dan ¿A getroefd met ¿10 in de dummy. Oost mocht overtroeven met ¿H; ¿B en ¿9 in zuid waren hoog.

In diagram 2 gaf een fout in het tegenspel de leider een kans die met beide handen werd gegrepen.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-1¿pas1¿

pas1SApas3¿

pas4¿paspas

pas---

In west een hand (vierkaart troef en ¿A) waardevol in het tegenspel; en ¿V, een voor 4¿ vitale kaart, voor de leider verkeerd geplaatst. Het maakte 4¿ tot een lastige opgave.

West kwam tegen 4¿ uit met de singleton ruiten voor ¿A in noord. De leider speelde ¿B, ¿4, ¿3 voor ¿V in west. Deze probeerde ¿A te incasseren, een misser. Zuid troefde. Na een kleine harten voor ¿10 in noord was ¿A9 in west bekend. Nauwkeurig kaartlezen, de leider vertrouwde erop dat oost een vijfkaart klaveren had, gaf de leider het idee dat de schoppen drie-drie bij oost-west verdeeld waren. ¿V, schoppen naar ¿H gevolgd door ¿A.

West bekende inderdaad drie keer en de laatste twee schoppen in zuid waren vrij. In zuid ¿9, west mocht troeven met ¿9 en maakte daarna alleen ¿A. Captain Wubbo de Boer, zelf wereldkampioen bij de junioren in 1987, keek tevreden toe hoe twee van zijn junioren, Ernst Wackwitz en Tom van Overbeeke, de lastige 4¿ in veilige haven laveerden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden