Bridge

KEES TAMMENS

'Jouez bien, bonne chance!' is voor elke bridger een mooie nieuwjaarswens. Daar passen rijk met honneurs gevulde handen bij en de vaardigheid om handig en doeltreffend te opereren. Een beetje hulp van Vrouwe Fortuna kan geen kwaad. In het topbridge zijn er talrijke interessante krachtmetingen. Nationaal in januari in 'Den Hommel' het NK-viertallen, in maart de finale van het topcircuit in het 'Witte Huis' en in april het NK-paren. Internationale prijzen zijn er in het EK (juni, Opatija) met het erepodium en de daaraan verbonden WK-kwalificatie. Er staan wereldtitels op het spel in de World Bridge Series (oktober, Sanya).

Tijdens de Channel Trophy tussen de jeugdteams van Frankrijk, België, Engeland en Nederland, was een junior in diagram 1 op bloed uit.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--1¿1¿

pas2¿dblpas

paspas--

Zuid wilde zich na 1¿ melden. Een informatiedoublet was vanwege de singleton schoppen ondeugdelijk en de keuze viel op 1¿. West zag gouden bergen en paste, een direct doublet na 1¿ zou negatief (informatief) zijn. Na het sportieve 2¿ en een informatiedoublet (overwaarde, kort in harten) door oost, besloot west op jacht te gaan naar gedoubleerde downslagen.

West kwam tegen 2¿-gedoubleerd uit met ¿V en vervolgde met ¿H. De leider won ¿A en speelde ¿H voor ¿A in oost. ¿A getroefd in zuid. Een cross-ruff volgde met twee ruiten introevers in de dummy en een tweede schoppen introever in zuid. In de dummy lag nog ¿10 en in zuid was ¿B over. De leider stak over naar ¿A, speelde ruiten. ¿10 werd de zevende slag. Het resultaat: 2¿ één down, +100 voor oost-west. Dat was een te schamele compensatie voor +630 (3SA plus één). Komt west tegen 2¿ uit met ¿H, en speelt, in schoppen aan slag, ¿V en harten na, dan komt er drie down (+500) uit de bus.

Ook in diagram 2 wenste een junior het onderste uit de kan.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-paspas1¿

pas1SApas2¿

dblredbl2¿pas

pas3¿3¿pas

pasdblpas4¿

dblpaspaspas

Iedereen dook vol overgave in dit deelscoregevecht. Oost-west deden het uitstekend door noord-zuid van 2¿ op te drijven naar 4¿. Dit contract is vanwege het verlies van ¿A, ¿H, ¿A en ¿A zeker een slag te hoog. Wat is zekerheid?

West kwam tegen 4¿-gedoubleerd uit met troef, ¿10, voor ¿V in de dummy. Uit noord een kleine harten en oost zette ¿V per force voor ¿A in west. Een tweede troef, ¿3, voor ¿6 in noord. Opnieuw harten. Oost nam ¿H en speelde schoppen voor ¿A in west. Een derde keer troef voor ¿A in zuid. De leider troefde een kleine harten met ¿B in de dummy. Dan ¿H en ¿V waarop de singleton klaveren uit zuid verdween. Een klaveren getroefd in zuid, ¿10 en twee vrije harten: 4¿ precies gemaakt voor +710.

Als voornemen voor het nieuwe jaar denk ik aan de waardevolle tip van de afgelopen jaar overleden Haagse coryfee Piet Borst (1936-2013): 'Als de tegenpartij te laag zit, jut je ze een biedniveau op. Dan laat je ze met rust en speel je ze down. Plus is plus!'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden