Bridge

Na een dubbelrondige competitie in de Meesterklasse is de eerste schifting een feit. De kwalificatie voor de play-offs door 't Onstein-1, titelverdediger Het Witte Huis, de Lombard en 't Onstein-2 (verliezend finalist van vorig jaar) was voorspelbaar. De wereldkampioenen van 't Onstein-1, De Wijs-Muller en Drijver-Brink, behoren tot de wereldtop, gingen de hele MK-voorronde aan de leiding en kozen op grond van die klassering de Lombard als tegenstander in de halve finale.


Het derde 'Veldhoven'-paar, van Prooijen-Verhees, ondervond met 't Onstein-2 meer moeilijkheden en plaatste zich pas op de valreep door het Utrechtse BCO in de slotwedstrijd te passeren; deze halve eindstrijd tegen Het Witte Huis is een herhaling van de finale van vorig seizoen.


Een handvol gemiste kansen in diagram 1.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


--1¿1SA


pas3SApaspas


pas---


West kwam tegen 3SA trouw uit met ¿10. De leider dook in de dummy, oost signaleerde positief met ¿5 en west zette door in schoppen. Oost pakte ¿A en speelde de schoppen vrij. De leider speelde na ¿H harten naar ¿H en zag de vijf-nul verdeling. De ruitensnit naar ¿B gevolgd door harten naar ¿10 in de dummy. ¿V gedeblokkeerd. Ruiten naar ¿A. ¿A meegenomen en ruiten naar ¿H. De dertiende ruiten was vrij, de overslag.


Drie gemiste kansen: oost kan in de eerste slag ¿A nemen en klaveren switchen zodat oost-west vijf klaverenslagen opnemen. De leider dook ¿H omdat hij ¿A in oost plaatste. Heeft oost echter ¿A dan is het zinloos om ¿H te weigeren. De derde kans, de tweede voor oost, kwam na ¿A. Maar opnieuw kwam de dodelijke klaverenswitch niet op tafel.


Een hoofdrol in diagram 2 voor de vier azen van west.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


1SApaspas2¿


pas2¿dbl2¿


pas4¿paspas


dblpaspaspas


Na een Landy 2¿ (¿+¿) stoomden noord-zuid opgewekt op naar de vlijmscherpe 4¿. West doubleerde op grond van de vier azen en het doublet op 2¿ door oost hetgeen de uitkomst met ¿A verklaarde. De leider troefde en speelde klaveren naar ¿H gevolgd door klaveren voor ¿V en ¿A in west die in ruiten doorging, getroefd in zuid. ¿10 voorgespeeld in zuid, west dook. Het moment van de waarheid. Na ¿H troeft de leider de derde ruiten, incasseert ¿B, troeft een klaveren in de dummy en troeft de laatste ruiten met ¿B. Dan volgt ¿H voor ¿A in west en zijn ¿V7 van de dummy achter ¿103 van west goed voor de slagen negen en tien.


De leider koos echter fout in schoppen, zette ¿B, voor ¿V in oost die troef vervolgde voor ¿A in west die een tweede keer troef speelde. Na schoppen voor ¿A volgde een derde keer troef waarna de leider - de schoppen blokkeerden - nog een ruitenslag verloor voor twee down.


De rol van de azen bij de uitkomst: na ¿A en schoppen of ¿A en harten is 4¿ kansloos. Na ¿A heeft de leider het heft in handen. Komt west uit met ¿A dan blijven er wisselende kansen voor leider en tegenspelers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden