BRIDGE: Leufkens-Westra node gemist

Een decennium topbridge in vogelvlucht...

1: 1986/1987. Berry Westra en Enri Leufkens worden Europees- en wereldkampioen met het juniorenteam. Debuut op het open EK in Brighton.

2: 1988. Leufkens gaat op vakantie naar Afrika. Het paar mist de selectiewedstrijden en wordt niet opgesteld tijdens de Olympiade in Venetië.

3: 1989/1991. Leufkens-Westra spelen een belangrijke rol bij de opmars van Nederland (zevende en zesde op de EK's in Turku en Killarney).

4: 1990. Het jonge paar laat de hele wereldtop achter zich en doet een greep naar het grote geld (eerste prijs van 25 duizend gulden) in het EOE-Optiebeurs toernooi, dat helaas na die ene keer ter ziele is gegaan.

5: 1992. Het eerste grote succes van Nederland: de bronzen medaille van de olympiade in Salsomaggiore.

6: 1993. Met Leufkens-Westra als ankerpaar wordt Nederland in Chili wereldkampioen!

7: 1995. Een derde plaats op het EK in Vilamoura. Uitschakeling in de kwartfinale van het WK in Peking.

8: 1995-1996. Na het veroveren van de landstitel in 1995 neemt Leufkens een rustperiode van een jaar.

9: December 1996. Na de prolongatie van het Nederlands kampioenschap stellen Leufkens-Westra zich weer beschikbaar voor het Nederlandse team.

10: Zondagavond 13 april 1997. Na onenigheid over de samenstelling van het EK-team trekken Leufkens-Westra zich terug.

Het niet meespelen van Leufkens-Westra is een zware slag voor de kansen van Nederland op het EK. Het paar gaat altijd voorop in de strijd en schuwt het niet de degens te kruisen met het sterkste paar van de tegenpartij.

Nadat in een eerder stadium Muller-de Boer afhaakten zijn Piet Jansen-Jan Westerhof het enige paar dat resteert uit het team dat in 1993 wereldkampioen werd. Jan Jansma-Jan van Cleeff en Ed Hoogenkamp-Louk Verhees maken op het komende EK in Montecatini hun debuut.

Voor non-playing captain Trouwborst, die eenheid binnen het team als een noodzakelijke basis beschouwt, en coach Kirchhoff is de zware taak weggelegd in de korte voorbereidingsperiode van zeven weken van de drie nieuwe paren een hecht geheel te smeden dat met succes een aanval kan doen op de eerste vijf plaatsen die recht geven op deelname aan het EK, eind oktober in Tunesië.

Leufkens-Westra spelen ondernemend bridge. Tijdens het EK 1989 staafde Berry Westra zijn eigen bieden met fantasierijk afspel.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden