Bridge Kees Tammens

Twaalf Nederlandse paren hebben zich door de veeleisende voorronde van het EK te Burghausen gevochten. In de finale van de 'Youngsters' (t/m 20 jaar) werden Thibo Sprinkhuizen en Luc Thijssen tweede. Bij de 'Girls' (t/m 25) legden Natalia Banas-Carla Groenland ook beslag op de tweede plek.

Bij de 'Juniors' (t/m 25 jaar) opereerden Ernst Wackwitz-Chris Westerbeek voortvarend, maar het paar eindigde als vierde met een minieme achterstand op de medailles.

In diagram 1 herstelde de jonge leider zich technisch vaardig.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas2SA

pas3¿pas3SA

pas4¿pas4¿

pas4¿pas5¿

pas6¿paspas

pas---

3¿: 'Niemeijer'. 3SA: geen vier of vijfkaart ¿ of ¿. Daarna heeft het alle schijn van een biedmisverstand. 4¿: bedoeld als klaveren. 4¿: voor noord een cuebid en klaverenacceptatie, voor zuid een ruitenkleur. Na 5¿ begreep noord, Natalia Banas, dat laatste en besefte eveneens dat meestal 3SA het eindcontract zou zijn en derhalve 5¿ een magere matchpointscore ging opleveren. Zij reageerde alert en doortastend met de verhoging naar 6¿.

West kwam tegen 6¿ uit met ¿A. Carla Groenland, de leider, gooide ¿H eronder. Harten na voor ¿V in de dummy. ¿10 voorgespeeld en de snit op ¿H gevolgd door ruiten naar ¿V. Een lastige tegenvaller. Oost hield ¿H-doubleton en er lagen geen ruiten meer in de dummy voor de snit op ¿H. De leider redde zich doeltreffend en fraai uit deze schijnbaar verloren positie. ¿A, klaveren naar ¿H en klaveren getroefd met ¿6. Met ¿8 naar ¿B in noord en harten gespeeld, uit oost een schoppen weg, getroefd met ¿9 in zuid. Naar ¿A in de dummy en een vrije klaveren in noord. Oost gooide de laatste schoppen af; uit zuid verdween ¿H. Zuid had ¿AB over, oost ¿H8. Klaveren uit noord, ¿8 overgetroefd met ¿B en de laatste slag voor ¿A: +1370 en een score van 100%.

Dikwijls roeren jonge bridgers zich luidruchtig, soms roekeloos. In diagram 2 een beheerste uitzondering.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

2¿pas2¿3¿

dblpas3SApas

pas5¿dblpas

paspas--

De analyse door noord, Luc Thijssen(19). 'Na 2¿ wist ik niet goed wat te bieden. Een negatief doublet met slechts één aas en een renonce in partners kleur? Dat was niet aantrekkelijk. Het doublet op 3¿ kwam vaag. Ik besloot de ontwikkelingen opnieuw rustig af te wachten. Na 3SA door oost moest ik mijn hand met 5¿ wel bloot geven'

De aspirant had gelijk. Na de uitkomst van ¿B voor ¿V in zuid, troefde de leider, Thibo Sprinkuizen(18), direct een harten. Hij herhaalde dat, met entrees in de vorm van ¿H, ¿A en twee klaverenintroevers, en maakte twee gedoubleerde overslagen: +750. Het kon nog mooier. Op een andere tafel boden oost-west zo goed als ongehinderd 6¿. Zuid doubleerde, een terechte actie: ¿AV, ¿A en twee hartenintroevers voor vier down en +1100. Noord vertrouwde het zaakje niet en vluchtte naar 6¿ voor +1190; zo is er altijd baas boven baas.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden