Bridge Kees Tammens

Nederland plaatste zich comfortabel voor de finale van het EK-2014. Door een carry-over begon het als negende van de achttien finalisten in een lastige uitgangspositie. Het verschil met koploper Monaco bedroeg 22 victory points, een gigantische klus. Het podium was 15 vips verwijderd, een zware opgave.

Het gat van 7 vips met de zesde plaats (goed voor WK-kwalificatie) leek overbrugbaar. De winst op Zweden (12-8) bracht plaatsing in beeld. Een mindere reeks volgde tegen Rusland (8-12), Monaco (5-15) en Ierland (10-10). De klap (1-19) tegen Duitsland was fataal. Na een aardige opleving in de vier slotwedstrijden eindigde Nederland als elfde, ver achter kampioen Israël. Het zilver was voor Monaco en het brons voor Engeland. Geen titel, geen medaille en geen ticket voor het WK in 015. Nederland moet zelfs vrezen voor deelname aan de Champions Cup van 2014.

Een systematische opening keerde zich in diagram 1 tegen Nederland.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

- - - 2 SA

dbl 3¿ 3SA pas

pas pas - -

De preëmptieve 2SA (5+¿ en 5+¿, minder dan 11 punten) door zuid, Bauke Muller, berooft de tegenpartij van biedruimte en is dikwijls effectief. Oost-west miste inderdaad de vijf-vier fit in schoppen. Helaas bleek 4¿ een minder contract dan 3SA. In 4¿ verloor Nederland een troefslag, ¿A, ¿H en ¿H: één down.

3SA bleek uitstekend speelbaar. Zuid kwam tegen 3SA uit met een kleine klaveren voor ¿B in west, de dummy. Een nadeel van zo'n 2SA-opening is dat de leider als het ware met open kaarten speelt (noord, Simon de Wijs, gaf met 3¿ voorkeur). Een kleine ruiten naar ¿10 voor ¿H in zuid. Het ruiten vervolg voor ¿A in oost. De leider speelde ¿8 naar ¿A. Een kleine harten uit west, noord dook, voor ¿H in oost. ¿10 uit oost, zuid ruiten weg, gedoken in de dummy, voor ¿B in noord. Deze speelde klaveren, de leider nam ¿A. Schoppen naar ¿H en twee vrije schoppen plus ¿V als de negende slag.

In diagram 2 zaten noord-zuid op een verschillende golflengte.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

- - - 1

1¿ 3¿ dbl redbl

3¿ pas 4¿ pas

pas dbl pas 5¿

dbl pas pas pas

Zuid, Richard Ritmeijer, trachtte (3¿: vierkaart ¿, 4-7 punten) met een psychologisch redoublet de tegenpartij op het verkeerde been te zetten. Hij slaagde in die opzet; oost-west miste de 5-3 fit in harten. Deze actie wekte echter bij noord, Magie Ticha, de verwachting van verdedigende waardes in zuid; reden om 4¿ te doubleren. 4¿ gaat zonder doublet bijna zeker down. Na een ruitenuitkomst wint de leider ¿A. Zonder de aanwijzing dat noord ¿V heeft, speelt de leider ¿A en schoppen naar ¿B (of ¿H gevolgd door ¿B). Noord komt met ¿V aan slag. De klaveren introever (¿H, ¿A en klaveren uit zuid) voor 1 down ligt voor de hand.

Het kwam er niet van, omdat zuid (angstig vanwege zijn eigen redoublet?) naar 5¿ vluchtte, 3 down (-500). Als oost-west bereikten Louk Verhees-Ricco van Prooijen de ijskoude 4¿ (na ruiten voor ¿A speelt de leider als safetyplay ¿A en ¿H). Noord-zuid redden eveneens met 5¿. Geen score maar wel een kostbare gemiste kans die je op topniveau niet frequent krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden