Bridge Kees Tammens

KEES TAMMENS

Het Casino Kursaal te Oostende was twee weken (15-29 juni) het overvolle podium van de Europese titelstijd in verschillende categorieën: gemengd, open, vrouwen en senioren. Nederlandse finalisten in het EK-mixed paren grepen net naast de medailles. Marion Michielsen-Ricco van Prooijen, Martine Verbeek-Huub Bertens en het Oostenrijkse nevenpaar Jovanca Smederevac-Sacha Wernle pakten vervolgens het goud in het EK-mixed teams. De Nederlandse wereldkampioenen van 2011 gingen vroegtijdig onderuit in het EK-viertallen. Het Nederlandse vrouwenteam (Wietske van Zwol-Carla Arnolds en Jet Pasman-Anneke Simons) won zoals zo vaak in de afgelopen twee decennia een medaille: zilver, na verlies in de finale tegen China. De beslissing in het EK-paren valt vandaag.

De slotzitting van de voorronde van het EK, waarin het veld werd gedecimeerd van 120 naar zestien teams, was bloedstollend spannend. Het werd een nek-aan-nekfinish van teams in de race voor de achtste finale. Eén enkel spel kon doorlaggevend zijn. Frank Bakkeren met broer Ton, coach van Team Oranje, wensten achteraf in diagram 1 agressiever te hebben gehandeld.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--1SAdbl

3SApaspaspas

Doublet op 1SA: hand met een vijfkaart (¿ of ¿) plus een vierkaart ¿ of ¿). West sloeg een mogelijk 5-3 of 5-4 fit in schoppen over en beëindigde bruusk het bieden met 3SA. Helemaal zeker van vijf hartenslagen was zuid niet, maar hij kon wel aannemen dat het spel ook verder ongunstig voor de leider verdeeld zat.

Op de andere tafel gingen oost-west, nadat noord-zuid de messcherpe 4¿ (gemaakt, down?) boden, in 4¿ gedoubleerd één down. Wist zuid dat, dan zou hij 3SA wel van een doublet hebben voorzien.

Noord-zuid namen van acquit vijf hartenslagen op. Na ¿A en ¿H de blokkade opgelost met een kleine harten naar ¿9 en ¿10 overgenomen met ¿V, met de dertiende harten als eerste down. De leider zette op de harten ¿A en ¿HB sec. De vijf-nulverdeling van de ruiten leverde de tweede downslag op in de vorm van ¿B: +200. Geen onaardig resultaat, maar wel uitschakeling. Een doublet op 3SA en +500 was precies genoeg geweest voor een plaats in de knock-outfase.

Het Nederlandse vrouwenteam had het zwaar te verduren in de eindstrijd tegen China. Even gloorde er hoop toen Jet Pasman in diagram 2 een kwetsbare manche binnensleepte.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

paspaspas2SA

pas3¿pas3¿

pas3SApaspas

pas---

Noord wilde tegenover een vijfkaart schoppen in zuid 4¿ spelen en bood daarom 3¿ ('Niemeijer' of Puppet Stayman). 3¿ ontkende een vijfkaart (¿ of ¿).

West kon kennelijk niet beslissen om met schoppen of ruiten uit te komen en koos voor een merkwaardige ¿7. De leider, Pasman, won met ¿V en ging aan het werk om een tweede ruitenslag te ontwikkelen. ¿A en ¿9 voor ¿H in oost, die harten naspeelde - een switch met ¿V leidt nog tot down - in de verwachting dat west een vierkaart harten had en zuid derhalve ¿AV sec. Deze slag was voor ¿H in de dummy en met ¿B werkte de leider ¿V eruit en maakte zij met ¿8 de negende slag. Het mocht niet baten: China bleek oppermachtig.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden