BRIDGE: Het opbouwen van een biedsysteem

Drie keer achter elkaar verschijnt een groen paskaartje op tafel. Bridgers die gebruik maken van bidding boxes weten dat het bieden is afgelopen, het eindcontract staat vast....

Bridge is ontegenzeggelijk een partnershipgame. Paren besteden uren aan het opbouwen en op peil houden van het biedsysteem. Een signaleersysteem wordt gekozen: hoog-laag is een even aantal kaarten of omgekeerd; een hoge kaart is aanmoedigend of juist negatief. De aanpak van competitieve biedverlopen vereist dat beide spelers op dezelfde golflengte zitten.

Deze samenwerking van twee partners geeft bridge een extra dimensie ten opzichte van andere denksporten. Voor velen is dat juist de charme. Toegegeven, de frequente verhitte discussies na afloop van een spel zijn weinig illustratief voor deze stelling.

Toch is er bij bridge wel degelijk een situatie analoog aan de eenzaamheid van solodenksporters. In de eerste alinea van deze rubriek wordt het moment beschreven waarop de leider aan een spel begint. Hij is alleen met zijn gedachten, bij elke beslissing geheel en al op zichzelf aangewezen.

Dikwijls is het slagen van een speelplan afhankelijk van een keuze. Hoe behandel je een kleur, snijd je een vitale vrouw langs de linker of rechter tegenstander. De invloed van Vrouwe Fortuna wordt merkbaar als succes afhankelijk is van een goedgeplaatste heer.

Veel contracten zijn niet op zeker gemaakt, maar ook nog lang niet downgespeeld. Deze spellen vormen een gevecht tussen de leider en tegenspelers. Goed afspel wordt geleverd door een leider die erin slaagt door het optrekken van een rookgordijn de verdedigers op het verkeerde been te zetten.

In diagram 1 werd op beide tafels 3SA geboden in de wedstrijd Studiecentrum/USS (Den Haag/Amsterdam) - Drienerlo (Enschedé) uit de voorronde van het Nobel van Dijk & Partners KO-viertallentoernooi. Junior Marcel Lagas vlocht met veel gevoel een moeilijk te ontwarren knoop in het afspel waarna hij het goede werk na een fout van de tegenpartij met een geïnspireerde keuze perfect afwerkte.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden