BRIDGE: Haags onderonsje verdient beter

Deauville, Juan-les-Pins, Cefalu, Loiben en Warschau zijn namen die de liefhebber van bridgefestivals doen watertanden. Franse, Italiaanse en Oostenrijkse festivals zijn een aangename combinatie van bridge en culinaire hoogtepunten....

Hans Metselaar, oprichter van de 's-Gravenhaagsche Bridgeschool, was zes jaar geleden van mening dat ook in Nederland een festival op zijn plaats was. De enthousiaste Hagenaar zette zijn schouders onder dit idee hetgeen resulteerde in de Bridgeweek Scheveningen.

Van twee tot en met elf augustus kon worden deelgenomen aan viertallen-, paren- en individuele toernooien. Er werd gespeeld in verschillende categorieën: mannen, vrouwen, gemengd en open. Als ervaren bridgeleraar stelde Metselaar aparte toernooien in voor eerste- en tweedejaars bridgers. Zonder direct in het diepe gegooid te worden konden deze nieuwe bridgers ervaring opdoen in het toernooibridge. Met dit slimme initiatief werd een gat in de markt blootgelegd.

De kwantiteit van het toernooi nam in de afgelopen jaren gestaag toe. Dit kan niet van de kwaliteit gezegd worden. In zijn ijver is organisator Metselaars zichzelf voorbij gerend. In de advertentie van deze bridgeweek werd een 'Toptoernooi in een Toplocatie' aangekondigd. Dit is een lachertje. Misschien vermaakte de continu doorpingelende pianist in het Kurhaus de aldaar dinerende gasten aangenaam. De luide klanken waren een aanslag op de concentratie van de bridgers en wekten veel ergernis op.

Ook de aanduiding toptoernooi moet met een flinke korrel zout genomen worden. De Nederlandse topbridgers lieten het, op een enkele Haagse uitzondering na, massaal afweten.

Om van de Scheveningse week een topgebeurtenis te maken zullen de voorwaarden voor de spelers verbeterd dienen te worden. Ook lijkt het niet meer dan rechtvaardig dat de forse inschrijfgelden vertaald worden in een interessante prijzenpot. Door het verhogen van de servivce aan de spelers kan het toernooi uitgroeien van een Haags onderonsje tot een week die geen Nederlandse bridger wil missen.

In het individuele toernooi wisselde elke deelnemer na drie spellen van partner. Goede afspraken en handige conventies spelen bij ingespeelde partnerships een belangrijke rol. In een individuele wedstrijd ben je aangewezen op een zo logisch mogelijke benadering van een spel. Alleen met duidelijk en begrijpelijk bieden kun je de partner van dat moment bereiken. Je speelt immers met een volstrekt onbekende.

Bobby Blitzblum, in de jaren zestig een vaste kracht in het Nederlandse team, liep na afloop van het individuele toernooi mismoedig rond. 'Ik ben deze week zevenenzeventig geworden, maar het leek wel of de jonge jongen waarmee ik speelde de oude man aan tafel was.' De teleurstelling van Blitzblum over het biedverloop in diagram 1 sprak boekdelen.

De grijze Hagenaar stak zijn minachting voor de pas van west op 6 niet onder stoelen of banken. (...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden