BRIDGE: Een schitterende oplossing

Het voorjaar van 1985. De ramacommentatoren slaakten een diepe zucht: 'Ze kunnen net zo goed tien spellen voor het einde beginnen, het staat dan toch gelijk'....

Herfst 1998. Het wijkcentrum Dukenburg in Nijmegen. Een schamele hoeveelheid toeschouwers, maximale spanning. Het NBB-initiatief de competitie 'in de provincie' af te werken is geen lang leven beschoren. De geschiedenis van nerveuze slotfases herhaalde zich wel onweerstaanbaar. Zeven teams op schootsafstand van elkaar.

Pegasus is met de uitgekookte rotten Niemeyer/Bomhof en het jeugdige elan van Oltmans/Oltmans en De Wijs/Van Prooijen, vier spelers van rond de vijfentwintig, een productief mengsel van ervaring en ambitie. Het team ging in de laatste ronde fluitend over de finish. Door de winst met de maximale 25 vips won Pegasus de voorronde en verwierf daarmee het recht de tegenstander in de halve finale te kiezen. Het werd Crash dat in de beginfase van de competitie ijzersterk op dreef was maar in het laatste weekeinde met de vorm worstelde. De absentie in de halve finale van de groots spelende Bertens/Nab (Crash) beïnvloedde zonder twijfel de keuze van Pegasus. Een identieke koppeling als vorig jaar, alleen was het toen Crash dat Pegasus uitkoos. Crash won en verloor de finale van Hok 1.

Ook de andere halve finale is een copie van vorig seizoen: Hok 1 tegen Modalfa. Titelverdediger Hok kwam zeventien wedstrijden niet in het stuk voor. Piet Jansen: 'Niemand had gedacht dat we met 70 vips uit de eerste zes wedstrijden nog de halve finale gingen halen. We bleven gewoon zitten en slopen langzaam dichterbij.'

De strijd om het kampioenschap van Nederland gaat verder (14/15 november) in het denksportcentrum aan de Oliemuldersweg in Groningen. Het zal de Groningse supporters teleurstellen dat de lokale EGBC uitgeschakeld is. Met Hok 2, Nijmegen, DBC en Buitenhof zijn EGBC 1 en EGBC 2 veroordeeld tot de degradatiepoule.

Op het hoogste competitieniveau hoop je met succes naar hoogstandjes te speuren. In diagram 1 bleef een uitgelezen kans onbenut.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

----pas1

345pas

pas6paspas

pas------

Het klein slem leek met alleen de noord-zuid kaarten in zicht geen lastige opgave. Zonder troefverliezer gaat een ruiten uit zuid weg op A en worden de klaveren vrijgetroefd. In werkelijkheid was de 4-0 verdeling van de troeven een vervelende kink in de kabel.

De leider, Bauke Muller (Modalfa), nam na de uitkomst van 10 de gratis snit met V, waarop een ruiten uit zuid verdween. Zonder acht te slaan op een mogelijke vierkaart schoppen in west speelde de leider A uit de dummy waarna west een vaste troefslag had en de klaverenslag van oost de downslag betekende.

Met B1054 in oost is het slem alleen maakbaar met VB in west. Met de vierkaart schoppen in west was redding mogelijk met een prachtige eindfiguur.

De leider kan na V (5 uit zuid) in de tweede slag een kleine schoppen spelen voor H. Een schoppen uit zuid, west 10, voor V in noord. Op A verdwijnt een klaveren uit zuid, een harten wordt getroefd en voor de tweede keer schoppen uit zuid. West speelt klein en in de dummy wordt 8 gemaakt waarna de leider met A de laatste troef van west ophaalt. Oost heeft drie keer harten bekend en op het troeftrekken drie ruiten afgegooid. Op A moet oost (diagram 2) een kaart afgooien.

Zie diagram 2

Het eindspel is een combinatie van een criss-cross dwang en een stepping stone-placing waarin een tegenstander aan slag wordt gebracht die vervolgens de leider de rest van de slagen moet geven.

In diagram 4 kan oost een ruiten afgooien. De leider speelt dan AH en steekt in klaveren over naar noord waar 10 hoog is. Gooit oost daarentegen een klaveren af van zijn vierkaart dan speelt de leider A, H en een derde keer klaveren voor V van oost die alleen ruiten kan spelen zodat zuid met AH en de dertiende klaveren het slem maakt.

Waar Bauke Muller niet voldeed aan de roep om leerzame en spectaculaire spellen kwam Jan Westerhof te hulp. De heropstanding van landskampioen Hok 1 in het kampioenschap van dit seizoen werd geleid door Jansen/Westerhof. Jan Westerhof toonde groot inzicht en sleepte met een briljant ogende manoeuvre een 4-contract binnen.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

------pas

1dbl24

paspasdblpas

paspas----

Het 2-bod van oost was inverted: tien of meer punten met klaverensteun, het doublet op 4 volgde bijna automatisch.

West kwam uit met klaveren en het 4-contract was afhankelijk van de snit op H en V. Met V in oost leek het verlies van twee schoppenslagen naast de twee klaverenslagen onafwendbaar. Dat is wat op de andere tafel gebeurde waar 4 geruisloos down hobbelde.

Jan Westerhof vond een schitterende oplossing. Oost won de eerste slag met A, nam V mee en speelde 10 voor V in de dummy. Harten heer in oost werd onschadelijk gemaakt: V, 6, 3, 8. Een kleine ruiten uit noord getroefd, A om H op te halen, overgestoken naar B gevolgd door A (2 uit zuid) en de laatste ruiten uit de dummy getroefd. Het spel was aangeland in het eindspel.

Zie diagram 4

De leider speelde B, west een kleine schoppen, in noord H en oost klein. Een tweede schoppen uit de dummy was voor V in oost die in de dubbele renonce moest spelen zodat de laatste schoppenverliezer opgeruimd kon worden.

Waarom nam de leider de snit op V niet? Hoe kwam hij tot dit geïnspireerde speelplan? Westerhof was zelf niet erg onder de indruk van zijn spel. Hij vond het eerder een kwestie van techniek dan van inspiratie. 'Ik telde de honneurs van oost-west, de winnende spelwijze volgde vanzelf. In de eerste vier slagen bleek dat west HB en HB had, oost AV en H. Bleven over A en V. Om aan de waardes van een opening te komen moest west A hebben. Oost toonde met 2 tien of meer punten en doubleerde ook 4. Oost was in het bezit van V zodat ik besloot op de blokkade in schopen te spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden