BRIDGE: Een moedige duik in het biedverloop

De Europese eenwording op politiek, financieel en sociaal gebied moet in het komende decennium vorm krijgen. Op sportgebied wordt die ontwikkeling met argusogen bekeken....

KEES TAMMENS

Veroorzaakt dit proces in de toekomst monotone uislagen als Europa A tegen Europa B, Europa C - Europa D, etcetera?

Nergens lopen de emoties hoger op dan bij een wedstrijd tussen twee nationale teams. Supporters krijgen een brok in hun keel als het volkslied gespeeld wordt. Door de internationale successen van het Nederlandse bridgeteam is de interesse voor topbridge aangewakkerd.

Bridgewedstrijden tussen nationale teams hebben een speciaal karakter. Naast een mentaal en psychologisch onderscheid tussen de landen is er sprake van een bridgetechnisch verschil. De 'Oostenrijkse', 'Zweedse', 'Duitse' aanpak van het bieden verschilt op vrijwel elk onderdeel. Zou de beoogde unie ook een 'Europees' standaard biedsysteem tot gevolg hebben?

Een lastige tegenstander voor Nederland is traditiegetrouw Frankrijk. De Franse topbridgers hebben een rustige, technisch verzorgde manier van spelen. Elke bridger in Frankrijk maakt gebruik van hetzelfde biedsysteem: le majeur cinquième. Dit systeem is gespeend van veel tierelantijnen. Met de ontwikkeling van de biedtheorie van de afgelopen twintig jaar wordt nauwelijks rekening gehouden. Het Franse vertrouwen in eigen kunnen oogt dikwijls als arrogantie. Misschien komt daar van Nederlandse zijde een portie jaloezie bij. Nederlandse topbridgers kijken met een scheef oog naar hun Franse collega's die het hele jaar door langs bridgefestivals trekken en een riant inkomen opstrijken.

De vervelendste nederlaag van Nederland tegen Frankrijk was in de halve finale van de Olympiade 1992 in Salsomaggiore. Nederland was in de voorronde en kwartfinale groots in vorm maar Frankrijk sloot de deur naar de finale.

Bij de komende Olympiade op Rhodos speelt Frankrijk in groep A en Nederland in groep B. Beide landen kunnen elkaar pas in de kwartfinale treffen. Afgelopen weekeinde werkten Frankrijk en Nederland een testwedstrijd af in Noordwijkerhout. Er werd op drie tafels gespeeld. Bijvoorbeeld met Nederland als noord-zuid op tafel één en als oost-west op de twee andere tafels. Een resultaat van noord-zuid, het ankerpaar, telde zo dubbel zwaar.

Nederland kwam op de eerste dag zwak uit de startblokken, vooral vanwege een slechte beoordeling van het spel in diagram 1. Paulissen-Van der Neut zaten op de oost-west plaatsen net als twee Franse paren. Het bieden begon op alle tafels hetzelfde en de beslissing lag op de schouders van west. Passen of 4 bieden?

(...)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden