BRIDGE: Een computer zweet niet

We schrijven het jaar 2048. Lucas Walker drukt op een paneel en een beeldscherm met toetsenbord komt uit de muur tevoorschijn....

'2' opent Lucas en het bieden begint. West past en na '4' van noord past iedereen. Bij west verschijnt V als uitkomst en de dummy licht op. Na het spel wordt behalve de score ook het resultaat van een andere tafel vermeld.

Uiterlijk onbewogen speelt Lucas zestien spellen. De uitslag van de wedstrijd komt in beeld samen met de namen van de spelers. West en oost kwamen uit Brazilië en China terwijl noord, de partner van Lucas, van een klein eiland in de Indische Oceaan afkomstig was. Ook de spelers van de andere tafel komen uit verschillende continenten. Het internet wordt bevolkt door bridgers uit alle werelddelen.

Is het bovenstaande een spookbeeld of ontwikkelt bridge zich inderdaad van het boeiendste kaartspel tot een koudbloedige aangelegenheid voor whizkids?

In het bulletin van de Amerikaanse bridgebond passeren deze maand veertig bridgeprogramma's voor personal computers de revu. In Nederland is Bridgesoft al tien jaar in de weer met steeds veranderende versies van 'Eindeloos Bridge'. Behalve spelen tegen de computer is het mogelijk spellen van grote toernooien na te spelen en virtueel aan internationale kampioenschappen deel te nemen. Nieuw is de 'Biedtrainer' waarmee je zelf de biedvaardigheid kunt testen. Hoog Laag Bridgeprodukties introduceerde de 'Bridge Master', ontwikkeld door de Canadese topspeler Fred Gitelman en kwam deze zomer met 'Tel het spel', naar een idee van Mike Lawrence, een meervoudige wereldkampioen uit de VS.

Technisch knap is het allemaal wel. De interneuten zweren bij hun pc en de mogelijkheden die de electronische snelweg ook voor bridge zal scheppen. Voor de echte bridgeliefhebber is het allemaal te kil, koel en afstandelijk. Hij is gebakken aan de emoties van het zelf spelen. Met een weldoordachte actie wil hij de tegenpartij laten zweten. Een speler met veel table presence heeft een voordeel ten opzichte van de timide speler. Deze aantrekkingskracht van het spel kan nooit verdrongen worden door onpersoonlijk bridge op de computer.

Uit 'Tel het spel' in diagram 1 een voorbeeld van de manier waarop een spel wordt geanalyseerd. Mike Lawrence begint met een tip voor het bieden en gaat vervolgens uitvoerig op het speelplan in.

(...)

Voor bridgers die geen gebruik maken van de computer maar zich wel willen verdiepen in de theorie bestaat een schitterend standaardwerk. Berry Westra, wereldkampioen in 1987 en 1993 en hoofdredacteur van 'Bridge Beter', publiceerde eind 1993 het eerste deel (van drie) van 'Bieden met Berry'. Dit jaar verscheen 'Spelen met Berry'. In bijna drie jaar is Westra erin geslaagd vrijwel alle aspecten van de bied- en speeltheorie in vijf fraaie boeken samen te vatten. In elk deel begint hij met een inleiding over de eerste beginselen en werkt dit met veel voorbeelden nauwgezet verder uit. Hij gebruikt als illustratie spellen uit EK's en WK's. De hele serie omvat vijftienhonderd bladzijdes en biedt zowel beginners als gevorderden een keur aan nuttige ideeën over bieden en spelen.

'Spelen met Berry' bestaat uit twee delen. In het eerste wordt het afspel behandeld en in het tweede deel komt het tegenspel uitvoerig aan de beurt. Uit deel 1 een spel uit het EK 1991 waarin Hans Vergoed in de wedstrijd Nederland - Rusland technisch kunnen koppelt aan een goede neus voor het juiste zitsel.

(...)

Uitkomen en tegenspelen zijn de onderwerpen in het tweede deel 'Spelen met Berry'. Dit vijfde boek in de reeks is tevens het beste. Misschien komt dat omdat Westra, als echte wedstrijdbridger, zich bewust is dat deze onderdelen ondoorzichtig zijn en daardoor tot de moeilijkste van het spel behoren. Met veel voorbeelden en spellen uit de praktijk maakt hij duidelijk hoe twee partners elkaar juist bij het tegenspel de helpende hand kunnen toesteken.

In de finale van het WK 1993 tegen Noorwegen liet Westra zien hoe een onverwacht probleem in het tegenspel op een sierlijke manier opgelost kon worden (diagram 3). Om de positie te herkennen moesten de kleine kaartjes nauwlettend in het oog gehouden worden.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.