BRIDGE: Een combinatie van techniek en emotie

Kersverse partners proberen aan elkaar te wennen, paren zijn op zoek naar nevenparen voor het viertallenseizoen. In de nationale top zijn de transfers afgerond....

KEES TAMMENS

De volle kalender belooft veel voor het komende jaar. Zowel nationaal als internationaal staat er veel op het programma. Eind oktober is de eerste vuurproef voor het Nederlandse vrouwenteam in de Venice Cup, het WK voor landenteams in Tunesië. De bondscompetities hebben naast de nationale titels als inzet uitzending naar het EU-kampioenschap of het WK- paren in 1998. Bondscoach Kirchhoff zoekt aanvulling voor de nationale selectie met het oog op het EK 1999 en de Olympiade van 2000.

De toernooien floreren. Het Nationaal Toernooi Circuit Imp (NTCI) heeft van sponsor Nobel van Dijk & Partners een nog aantrekkelijker prijzenpakket gekregen. De NBB begint in oktober met een toernooicyclus voor vijftig topparen.

Voor bijna alle toernooispelers is het NTCI uitgegroeid tot de hoofdmoot van het seizoen. In veertig toernooien kunnen punten voor het eindklassement worden gescoord. Behalve cashprijzen in de afzonderlijke heats staan de door de sponsor ter beschikking gestelde computerconfiguraties hoog op de verlanglijst.

Bridge ontwikkelt zich internationaal op topniveau meer en meer tot een professionele sport. Het door de NBB beoogde topcircuit wordt pas dan een succes als redelijke onkostenvergoedingen en interessante prijzen het de spelers mogelijk maken veel tijd aan hun sport te besteden. Alleen met intensieve training en studie kan de vaderlandse bridgetop de steeds sterkere internationale concurrentie bijbenen.

Bridge is een combinatie van techniek en emotie. Het is niet gemakkelijk om direct na afloop van een spel een foutloze analyse te produceren. In een eendaags viertallen toernooi van het NTCI kwam een 4-contract voor dat uitmondde in een welles-nietes discussie tussen de leider en een tegenspeler. Zat het contract er wel of niet in?

(...)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden