Brexiteer Leadsom: Europese migranten kunnen in Verenigd Koninkrijk blijven

Europese migranten kunnen gewoon in het Verenigd Koninkrijk blijven na een Brexit. Dat heeft Andrea Leadsom maandag gezegd bij haar kandidaatstelling voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee het premierschap.

Andrea Leadsom. Beeld
Andrea Leadsom.Beeld

Deze Brexiteer reageert hiermee op haar rivale Theresa May. De minister van Binnenlandse Zaken wil niets garanderen.

Dinsdag houden de Conservatieve leden de eerste stemming, waarbij naar verwachting Liam Fox als eerste afvalt, waarna donderdag de tweede stemronde is. Uiteindelijk mogen de 150 duizend partijleden kiezen uit de twee overgebleven kandidaten. Op 9 september is de nieuwe leider bekend.

Automatisch verblijfsrecht

Met lichte verbijstering is gereageerd op de opmerking van May, zondag bij een televisie-interview, dat ze het automatische verblijfsrecht van Europeanen niet kan garanderen, ook niet voor mensen die hier al lang zijn. Bij de onderhandelingen kunnen Europese migranten dienen als inzet wanneer het gaat over de rechten van Britse burgers op het vasteland. Leidinggevende Brexiteers vinden dat Europeanen die er nu al zijn moeten kunnen blijven.

Ook over het in werking laten treden van artikel-50, dat het vertrek uit de EU in gang zet, verschillen de meningen. Leadsom wil de uittreding meteen laten ingaan, terwijl May, die tegen een Brexit was, wil wachten. Hiermee tracht de staatssecretaris voor Energie zich te profileren als de revolutionaire kandidaat tegenover de voorzichtige May. In een interview noemde de voormalige bankier Leadsom zichzelf een erfgenaam van Margaret Thatcher, waarbij het de vraag is of gewone Brexit-stemmers in Noord-Engeland daar verheugd op zullen reageren.

Intrekken van een wet

Of de premier artikel-50 zomaar in werking kan laten treden, is een vraag waarover juristen zich thans buigen. Het gaat in wezen om het intrekken van een wet, hetgeen normaal gesproken een privilege is van het parlement. Volgens sommige advocaten heeft de premier dankzij het feit dat het land geen geschreven grondwet heeft de nodige speelruimte. Namens een groep anonieme cliënten stappen mediavriendelijke advocaten van Mishcon de Reya naar de rechter om te voorkomen dat 10 Downing Street deze stap zet.

In The Daily Telegraph heeft Boris Johnson, bij wiens woning linkse demonstranten hun ongenoegen kenbaar hebben gemaakt, premier David Cameron opgeroepen om nu alvast een helder plan te presenteren, zoals het aansturen op een handelsverdrag met de EU en het garanderen dat EU-burgers op het eiland mogen blijven. Volgens hem heeft het 'Project Fear' van de regering in de aanloop naar het referendum bijgedragen aan 'een aanstekelijk vertoon van rouw dat niet meer gezien is sinds het heengaan van prinses Diana'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden