Brexitbeest moet Blok bijstaan

Beeld REUTERS

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok waarschuwt bedrijven en burgers al langer: wees voorbereid op een harde Brexit. Vandaag gooit de VVD'er een geheim wapen in de strijd. De Brexitmuppet. 

Verder: Henk Krol boekt succes met een ‘geleende’ oneliner en opnieuw moet een minister van Rutte III een motie van wantrouwen incasseren. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

dagkoersenBeeld Volkskrant

BLOK EN ZIJN BREXITBEEST
Is he spanking him?

Ook BBC News vindt het nieuwswaardig: minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok die met zijn handen stijfjes in de lucht vertwijfeld staart naar een blauw monster op zijn bureau. Blok staat links op de foto, meldt de Britse staatsomroep zekerheidshalve nog even in het onderschrift.

Wie rechts op de foto staat, valt moeilijker te omschrijven. Brexitmonster, Brexitwuppie, Brexitmuppet en Brexitbeest zijn de namen die op sociale media circuleren. Het wezen speelt vanaf donderdag de hoofdrol in een Nederlandse overheidscampagne die bedrijven moet voorbereiden op de gevolgen van de Brexit. Met de slogan: ‘Zorg dat de Brexit jou niet in de weg zit… of ligt.’

De Monty Pythonachtige scene in Bloks ‘Ministry of Furry Affairs’ – verspreid via het Twitteraccount van Nederlands hoogste diplomaat – heeft in elk geval nieuwe aandacht gegenereerd voor een campagne die al weken loopt. Donderdag stond ook een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad. Op die foto wurmt het blauwe Brexitmonster zich achter het bureau van een vertwijfelde zakenvrouw. In de begeleidende tekst worden ondernemers opgeroepen via de ‘Brexit Impact Scan’ te checken of ze klaar zijn voor een harde Brexit, als die onverhoopt eind maart plaatsvindt. De komende dagen en weken zullen meer advertenties volgen.

Vragen roept de campagne ook meteen op. Allereerst over het typetje dat zich op het bureau van de minister heeft gevleid. Wat moet dat voorstellen? Een verdwaalde Britse toerist na een uit de hand gelopen vrijgezellenfeestje, zoals de satirische site De Speld weet te melden? Bloks woordvoerder wil geen uitsluitsel geven. ‘Ik heb al heel veel interpretaties gezien. Brexitmonster, de baby van Supergrover en Pino… Ik ga die interpretatie niet geven. De blauwe Brexit is vandaag voor het eerst naar buiten gekomen en de minister heeft er via Twitter wat extra aandacht aan willen geven. Het gaat erom: valt het op? En ja, dat is gelukt.’

Ook in het buitenland is de foto van Blok niet onopgemerkt gebleven. ‘Is he spanking him?’, vraagt een journalist van The Wall Street Journal zich bezorgd af als ze de foto onder ogen krijgt. Een journalist van de Britse tabloid The Daily Express reageert met stiff upper lip: ‘Gewoon de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, die poseert met een Brexit Muppet.’ De foto is in elk geval goed voor Bloks naamsbekendheid. Geen overbodige luxe: in oktober werd hij door de BBC nog aangezien voor de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken.

Overigens is het niet voor het eerst dat Bloks opvalt met zijn acteerprestaties. Eerder speelde hij ook al een rol in een reclamespot voor de dag van de Architectuur. De minister is te zien vanaf 0:54:

HENK KROL EN ZIJN ZIN
Hebben we die al eens eerder gehoord?

Henk Krol heeft de zin van de week uitgesproken tijdens een optreden bij talkshow Jensen. Welke zin? ‘De Eerste Kamer is belangrijk, de Tweede Kamer is belangrijk, maar het belangrijkst is de huiskamer.’ 

Eenmansjury Jean-Pierre Geelen zag hoe de 50Plus-voorman triomfeerde met zijn slogan: ‘Circusdirecteur Robert Jensen knikte goedkeurend bij deze oproep en bood zijn gast een open doekje: ook het publiek juichte en joelde. Krol glom tevreden.’

Alleen was het allemaal theater. Krol deed alsof de zin spontaan in hem opkwam, maar in werkelijkheid gebruikte hij de quote al vele malen. En is het wel Krols eigen vondst? De zin is eerder al gebruikt door een politica die volgens Krol juist een bedenkelijke rol speelde in het pensioendossier: ex-PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma. Lees hier het hele stuk van Jean-Pierre Geelen.

Krol scoort de zin van de week.Beeld ANP

BRUINS EN ZIJN UITVAARTZAKEN
Wéér een motie van wantrouwen

Bruno Bruins is volgens de SP niet alleen minister voor Medische Zorg maar ook van uitvaartzaken.  Politiek verslaggever Gijs Herderscheê: ‘Zo betitelde Henk van Gerven Bruins woensdag in een debat over de sluiting van het IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Daardoor ontstaan levensbedreigende situaties, meent Van Gerven en hij kwam met een motie van wantrouwen. De tweede voor Bruins, de eerste werd in oktober al door de PVV ingediend over dezelfde kwestie. Beide kansloos. 

‘Zo schiet het lekker op met de moties van wantrouwen. Het kabinet heeft er nu vijftien achter de kiezen, een gemiddelde van een per maand. Dat zegt alles over de sleetsheid van het voormalige parlementaire paardenmiddel. Premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok kregen er ieder drie aan hun broek. Het hele kabinet en Bruins ieder twee.’

Bruno Bruins en zijn papieren.Beeld ANP

EN DAN NOG DIT

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft het er nogal eens over: de klimaatambities zou Nederland 1000 miljard euro gaan kosten. Wat klopt daarvan? Thomas Borst en Maarten Keulemans zochten het uit. Voorzichtige conclusie: ‘Op basis van de beschikbare informatie is Baudets inschatting te hoog. Maar wat het beoogde klimaatbeleid dan wél gaat kosten, is een open vraag. Eerder zo’n 500 tot 700 miljard euro, schatten we in.’

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden