AchtergrondGroot-Britannië

Brexit-vermoeidheid slaat toe in Groot-Brittannië, zelfs bij de roeptoeters

Waarover hebben de media in Groot-Brittannië het? Over het vertrek van een even legendarische als gevreesde hoofdredacteur, constateert onze correspondent Patrick van IJzendoorn.

Voorpagina van de Daily Express met de tekst NEGEER DE VOLKSWIL OP EIGEN RISICO.

Het Britse medialandschap zal vanaf eind dit jaar een stuk kalmer worden. Na ruim 26 jaar als invloedrijke hoofdredacteur leiding te hebben gegeven aan The Daily Mail neemt Paul Dacre in november afscheid. Onder zijn schrikbewind – fameus waren ­Dacre’s woedeuitbarstingen op de redactieburelen van Northcliffe House – is The Daily Mail de best gelezen krant van het eiland geworden en haar website de meest gelezen ter wereld. De 70-jarige, door critici ook wel eens aangeduid als ‘Mugabe’, is de laatste echte pers­baron van zijn generatie.

Zijn grootste verdienste, als dat zo kan worden genoemd, was de Brexit. Ondanks het feit dat ­Dacre als heren- en hobbyboer jaarlijks tonnen aan Europese landbouwsubsidies ontvangt, voerde zijn krant, de stem van ‘Middle England’, hard campagne tegen het EU-lidmaatschap en na het referendum nagelde het tegenstanders van de Brexit aan de schandpaal, van rechters tot Hogerhuisleden, waarbij termen als ‘saboteurs’ en ‘verraders’ vielen. Zijn eurogezinde collega van de Mail on Sunday, de Old Etonian ­Geordie Greig, volgt hem op.

En zo is Dacre de jongste Brexiteer die in de wildernis verdwijnt. Nigel Farage had het politieke toneel al verlaten om presentator van een inbelprogramma op ­radiostation LBC te worden. Het databedrijf Cambridge Analytica, dat zo nuttig is geweest voor zowel de Brexit als Trump, is na grote ophef opgedoekt. Campagnegroep Leave.EU staat in een kwaad daglicht wegens de Russische banden van geldschieter Arron Banks. Brexit-strateeg Dominic Cummings heeft alle vertrouwen in de onafhankelijkheidsmissie inmiddels verloren.

Het bereiken van de zaak lijkt ook hier het einde van het vermaak te zijn geweest. Bijna twee jaar na die historische dag in 2016 is er een Brexit-moeheid aan het ontstaan. Nog dagelijks staan er Brexit-stukken in de kranten en in het parlement zijn al tientallen ‘cruciale’ stemmingen gehouden, maar de interesse is aan het verdampen. ‘Groot-Brittannië is een vermoeid land’, schrijft Alex Dean in het maandblad Prospect, om zich af te vragen of ‘er nog appetijt voor een echte Brexit bestaat wanneer het land de Europese Unie eindelijk officieel heeft verlaten.’

Paul Dacre.Beeld AFP

Die gelatenheid is precies waar tegenstanders van Brexit, waartoe Theresa May eigenlijk ook behoort, op hopen. Geharnaste Brexiteers proberen de moed erin te houden. NEGEER DE VOLKSWIL OP EIGEN RISICO, waarschuwde The Daily Express op de voorpagina aan de vooravond van weer een reeks parlementaire debatten. GROOT-BRITTANNIË OF GROOT VERRAAD bulderde The Sun. The Sunday Telegraph’s Janet Daley erkende dat het koninkrijk er beroerd voor staat, ‘maar de EU zit veel dieper in de problemen’.

Een Telegraph-lezer uit Norfolk zocht haar hoop in de Bijbel en vond deze in Exodus, waarin God een kikkerplaag veroorzaakte in Egypte omdat de farao Mozes geen toestemming had gegeven om met de joden te vertrekken. ‘May is geen Mozes, dus ik hoop maar dat God aan onze zijde staat.’ Op zijn beurt fantaseerde minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson tijdens een besloten bijeenkomst, waarvan opnamen lekten naar BuzzFeed, over een scenario waarin Donald Trump onderhandelt met Michel Barnier. ‘Hij zou er keihard ingaan.’

Nu, echter, is het de hoffelijke Fransman die tevreden champagne drinkt, merkte een collega-lezer teleurgesteld op. Voor de Brexiteers, veteraan Bill Cash voorop, is er een kleine troost: de Royal Mint koestert plannen om op 29 maart 2019 een speciale Brexit-munt uit te brengen. Eerder had de Royal Mail geweigerd om een Brexit-postzegel te drukken, ondanks druk van The Sun. Wel komt er nu toevallig een Dad’s Army-serie, met bekende teksten uit de serie, zoals ‘Don’t Panic! Don’t Panic!’ en ‘We’re doomed. Doomed!’ en ‘You stupid Boy!’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden