Brexit-routekaart: geen Noors of Zwitsers model, maar totale breuk met EU

Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese douane-unie waarschijnlijk verlaten. Dat is donderdagmiddag duidelijk geworden bij de presentatie van de Brexit-routekaart in het Lagerhuis.

Patrick van IJzendoorn
'Brexit-minister' David Davis komt op 31 januari aan bij 10 Downing Street voor een wekelijkse vergadering over de Brexit. Beeld afp
'Brexit-minister' David Davis komt op 31 januari aan bij 10 Downing Street voor een wekelijkse vergadering over de Brexit.Beeld afp

Brexit-minister David Davis bevestigde dat de Britten eigen handelsakkoorden willen sluiten, wat niet mogelijk is als lid van de douane-unie. De regering-May koestert nog wel hoop dat er een regeling valt te treffen met Brussel om tijdrovende grenscontroles en hoge tarieven te voorkomen. Davis verzekerde het parlement dat hij het niet de bedoeling van de Britse regering is om op het eiland residerende EU-burgers het land uit te zetten.

'White paper'

Aanvankelijk was Theresa May niet van plan om het Lagerhuis een zogeheten 'white paper' voor te leggen, maar om de vrede te bewaren binnen de Conservatieve Partij heeft ze er toch voor gekozen. Het geeft kamerleden de kans om mee te praten over de te volgen koers voordat de onderhandelingen beginnen. De routekaart is vrijwel een kopie van de Brexit-toespraak die May twee weken geleden heeft gehouden. Wel is er nadrukkelijk gesteld dat de Britten willen dat de EU bijeenblijft en zelf ook beter wordt van een handelsakkoord met de Britten. Deze nadruk heeft te maken met de vijandige woorden van Donald Trump.

De routekaart komt neer op een totale breuk met de EU, dus geen Noors of Zwitsers model. Herstel van de soevereiniteit en het controleren van immigratiestromen gaan wat May betreft boven economische belangen. Dat leverde gisteren kritiek op van George Osborne. De oud-minister van Financiën uitte zich somber over de kansen op een positieve deal met de EU, omdat de EU-landen de eenheid van de Unie belangrijker vinden dan een voor beide kampen lucratief handelsakkoord. De pas afgetreden EU-ambassadeur Ivan Rogers voorspelde op zijn beurt flinke ruzies bij de onderhandelingen over resterende EU-bijdragen van de Britten.

De Labour-oppositie klaagde dat er niets nieuws de routekaart staat. Wat is het lot van EU-burgers in het VK? Is artikel-50 onomkeerbaar? Komt er een grens tussen Ierland en Noord-Ierland? De partij eist dat er aan het einde van de onderhandelingen een stemming komt in het Lagerhuis, voordat May heeft getekend. Labour, echter, heeft interne Brexit-problemen. Dat werd gisteren getypeerd door kamerlid Diane Abbott, die net voor de eerste stemming voor het wetsvoorstel 'ziek' naar huis ging. Ze wilde geen keuze maken tussen loyaliteit aan haar baas (en ex-geliefde) Jeremy Corbyn en haar eurogezinde achterban in Hackney.

De City

De White Paper zorgde voor positieve reacties in de financiële wereld. TheCityUK sprak de verwachting uit dat er een deal komt die voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de overgebleven EU-landen positief is. 'Het is juist dat de routekaart erop gericht is dat het Verenigd Koninkrijk de beste plek in de wereld blijft om zaken te doen.' De lobbygroep wil wel dat er een overgangsperiode komt, zodat financiële instellingen zich kunnen aanpassen. Tijdens de referendumcampagne had TheCityUk nog fel campagne gevoerd tegen Brexit, met het idee dat het zeer nadelig zou uitpakken voor 's werelds handelscentrum.

De Brexiteers kregen ondertussen goed nieuws vanuit de City. Daar stelde de Bank of England de groeiverwachting van de Britse economie voor 2017 wederom naar boven bij. De verwachting is nu een stijging van 2 procent. Tevens waarschuwde bankgouverneur Mark Carney de banken voor het overhaast verplaatsen van operaties naar het vasteland. 'De handel in de City is zeer complex en moet voortdurend worden overzien. De mensen zijn hier, de markt is hier, de toezichthouders zijn hier...' zei de Canadees. Hij waarschuwde andere steden voor verborgen gevaren mochten ze de derivatenhandel uit Londen proberen te lokken.

De City reageerde positief op de white paper. Beeld getty
De City reageerde positief op de white paper.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden