Brexit-onderhandelingen liggen weer nagenoeg stil: 'Groot-Brittannië riskeert hardst mogelijke Brexit'

Groot-Brittannië riskeert de hardst mogelijke Brexit in maart 2019 als het volhardt in zijn verzet tegen de voorwaarden die de EU aan de scheiding stelt. Die waarschuwing gaf EU-Brexitonderhandelaar Barnier vrijdagmiddag, zowel in het Frans (zijn moedertaal) als in het Engels om zeker te zijn dat Londen de boodschap zou begrijpen.

EU-Brexitonderhandelaar Barnier waarschuwde de Britten vrijdagmiddag zowel in het Frans (zijn moedertaal) als in het Engels om zeker te zijn dat Londen de boodschap zou begrijpen.Beeld afp

Barnier toonde zich 'verrast' over de bezwaren en eisen die hij eerder deze week van zijn Britse tegenpool Davis te horen kreeg. De overgangsperiode, waar de Britten om hebben gevraagd om de schok van de Brexit voor hun economie en burgers op vangen, is 'geen gegeven', dreigde Barnier. Als de onenigheid tussen Brussel en Londen blijft bestaan, gaat de overgangsperiode op de helling en is de hardst mogelijke Brexit (geen overgang, geen akkoord) per 30 maart 2019 een feit.

Barnier toonde zich vrijdag (opnieuw) gefrustreerd over het gebrek aan voortgang in de Brexit-onderhandelingen. Na de lichte euforie in december, toen er een principeakkoord kwam over de scheiding, ligt alles weer nagenoeg stil. Barnier betitelde zijn onderhoud maandag met Davis als 'een hervatting', niet geheel nutteloos maar zonder verder hoop of ambitie.

Klap verzachten

Op basis van de vertrekregeling in het Europees Verdrag moet Groot-Brittannië de EU per 30 maart 2019 verlaten. De door Londen gevraagde overgangsperiode (tot 31 december 2020) is bedoeld om de klap van de Brexit te verzachten. Praktisch verandert er niets tijdens die transitieperiode - Britse bedrijven kunnen gewoon handel blijven drijven met de EU - maar Londen zit niet meer aan tafel in Brussel. In ruil daarvoor eist de EU dat Groot-Brittannië blijft betalen aan de Unie en alle wetten - ook nieuwe - overneemt en uitvoert.

De Britse premier May en haar onderhandelaar Davis eisen het recht af te wijken van die nieuwe wetten en willen de rechten beperken van EU-burgers die zich tijdens de overgangsfase in Groot-Brittannië vestigen. Barnier maakte duidelijk dat daar geen sprake van kan zijn.

De Britse premier May en haar onderhandelaar Davis (in de achtergrond) eisen het recht af te wijken van nieuwe EU-wetten en willen de rechten beperken van EU-burgers die zich tijdens de overgangsfase in Groot-Brittannië vestigen.Beeld afp

Verdeelde regering

De EU-onderhandelaar nam afstand van Davis' verwijt dat de EU 'onfatsoenlijk' zou optreden. 'Ik heb geen enkele wens om te straffen. Zo'n houding is mij vreemd', aldus Barnier.

Hij wees erop dat Londen ook nog steeds geen voorstellen heeft gedaan om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland (dat met Groot-Brittannië de EU verlaat) te voorkomen. Zonder oplossing voor dit probleem komt er ook geen overgangsfase. Barnier meldde verder dat Londen vrijdag op het laatste moment een afspraak afzegde om te praten over de handelsbetrekkingen tussen Groot-Brittannië en de EU na de Brexit. De Britse regering is verdeeld over deze kwestie.


Wat is een harde en wat een zachte Brexit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden