Interview Stemmende Britten in Nederland

Brexit of niet, Britse inwoners van Nederland mogen stemmen voor Europees Parlement

Britse inwoners in Nederland kunnen sowieso stemmen voor de Europese verkiezingen op 23 mei, zelfs als Groot-Brittannië voor die tijd uit de EU stapt. Voorwaarde is wel dat zij zich uiterlijk dinsdag 9 april registreerden bij hun gemeente, aldus de Kiesraad.

Een busje in Brussel beplakt met slogans voor de Europese verkiezingen. Beeld Getty Images

De Nederlandse Kieswet schrijft voor dat op deze datum bepaald wordt wie kiesgerechtigd is voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat recht kan niet meer ingetrokken worden, ook niet als er voor de verkiezingsdatum (23 mei) toch een Brexit plaatsvindt. De Britten stemmen dan, net als andere EU-burgers die in Nederland wonen, op Nederlandse partijen.

In Nederland wonen volgens cijfers van het CBS zo’n 41 duizend Britten van boven de 18 jaar. In de gemeente Amsterdam staat dinsdagmiddag de teller op 1.100 geregistreerde Britten, zegt een woordvoerder. In de stad wonen bijna 11 duizend Britten van boven de 18.

In het geval van een Brexit is Nederland volgens het Europees Verdrag niet verplicht om Britten stemrecht te geven, benadrukt Pieter Cleppe, jurist en directeur van denktank Open Europe in Brussel. ‘Maar ik kan me voorstellen dat er landen zijn die dat stemrecht unilateraal toch aan Britten verlenen.’ Volgens Cleppe is er naar alle waarschijnlijkheid ook geen verbod om dat stemrecht toe te kennen.

Is het Europees Parlement dan nog wel rechtmatig verkozen? Ja, denkt Cleppe. ‘Uiteindelijk gaat het om een marginaal aantal Britten dat op deze manier kan stemmen. Het lijkt mij vergezocht om dat als onrechtmatigheid te beschouwen. Je zou kunnen zeggen dat de stem van een Brit in het geval van een Brexit niet honderd procent in lijn is met de geest van het Europees Verdrag, maar de vraag is of een rechter daarin meegaat. Als België nu ineens alle inwoners van Rusland stemrecht zou geven, zou het een ander verhaal zijn.’

Magnus Weightman

Deadline

Magnus Weightman (44) komt uit Sunderland, maar woont al twintig jaar in Nederland: ‘Ik kwam er toevallig achter dat de deadline om je te registreren vandaag was. Daarom ben ik naar het stadsloket gegaan om mijn formulier persoonlijk in te leveren.

‘Ik woon al twintig jaar in Nederland. Eigenlijk had ik geen plan om hier lang te blijven, maar toch is het zo gelopen. Inmiddels heb ik hier drie kinderen met mijn Duitse vriendin.

‘Tijdens het Brexit-referendum mocht ik niet stemmen, omdat ik al te lang in Nederland woonde. Terwijl het een directe impact heeft op mijn leven. Daar ben ik boos over, maar ik ben er ook politiek bewuster door geworden. Met alles wat er nu gebeurt ben ik meer alert. Daarom vind ik het belangrijk om mijn stem te geven.

‘Ik weet nog niet zeker wat ik ga stemmen. Misschien wel de nieuwe pan-Europese partij Volt, al moet ik me nog verdiepen in hun verkiezingsprogramma. Het wordt sowieso iets pro-Europees.’

Becky Topple

Achteruit

Becky Topple (44) komt uit Ipswich en woont sinds drie jaar in Nederland, momenteel in Badhoevedorp: ‘Ik heb me geregistreerd om te stemmen in Ipswich, waar ik vandaan kom. We weten niet wat er gaat gebeuren met Brexit, maar als Groot-Brittannië nog bij de EU hoort tijdens de verkiezingen, zou ik graag daar mijn stem uitbrengen. De opkomst is er altijd behoorlijk laag, dus met mijn stem op een pro-Europese politicus zou ik zomaar het verschil kunnen maken.

‘Brexit frustreert me. Ik voel me steeds verder van Groot-Brittannië verwijderd. Ze nemen een enorme stap achteruit, als je het mij vraagt.’

Michael Klein

Niemandsland

Michael Klein (53) komt uit Londen en woonde onder andere in België, Denemarken en Nederland (momenteel in Delft): ‘Ik heb mijn registratieformulier vrijdag op de post gedaan. Ik heb voor elke Europese verkiezing gestemd sinds 2007, dus dit jaar wil ik weer stemmen. Op D66, zij komen op voor EU-burgers en vrijheid van reizen binnen de Unie.

‘De EU betekent voor mij flexibiliteit en verbondenheid. De EU verbetert de leefomstandigheden van burgers in heel Europa. Ik beschouw mezelf in eerste instantie als een Europese burger. Daarom vind ik het heel erg wat er gebeurt met mijn status als Europees burger als de Brexit realiteit wordt.

‘Er moet meer discussie komen over de status van Britten in de EU, anders komen we na Brexit ineens terecht in een niemandsland.’

Lees ook:

Deze twee mannen staan symbool voor de grote tweespalt in de Conservatieve partij
Nog nooit was de kloof tussen de Conservatieve fractie en de activisten binnen de partij zo groot. Het weerspiegelt een bredere tweespalt die het referendum over de Brexit heeft blootgelegd, en twee Conservatieve politici symboliseren deze deling als geen anderen. 

Wat kiest Europa tijdens speciale Brexit-top: opnieuw uitstel of Britse chaos?
Concessie of chaos - voor die keus staan de leiders van de Europese Unie woensdag op een speciale Brexit-top in Brussel. Onderdrukken zij hun frustraties en geven zij toe aan premier May, die voorstelt het Britse vertrek uit de EU opnieuw uit te stellen? Of verlangen zij zo sterk naar het einde van deze driejarige lijdensweg dat ze het risico nemen van een No Deal-Brexit, met alle mogelijk ontwrichtende gevolgen van dien?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.