Nieuws

Brexit-deal ook voor derde keer weggestemd

Het Britse parlement heeft vanmiddag ook voor de derde keer het Brexit-akkoord van Theresa May verworpen. De uitslag: 286 voor, 344 tegen. 

May voorafgaand aan de stemming.Beeld EPA

Met het afwijzen van de deal verspeelt het Verenigd Koninkrijk een kort uitstel tot 22 mei, en moet het Brussel binnen veertien dagen laten weten of het een lang uitstel wil om een ander type akkoord te sluiten over vertrek uit de Europese Unie. Als Londen het daar met de 27 andere EU-lidstaten niet over eens wordt, volgt na 12 april alsnog een vertrek zonder akkoord. EU-president Donald Tusk maakte meteen na de stemming bekend dat er op 10 april een Brexit-top is voor alle regeringsleiders in Brussel.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de artikel 50-procedure in gang werd gezet. Daarmee is de officiële periode om het vertrek te regelen verstreken, en breekt de extra tijd aan. Het zoeken naar een uitweg uit de Europese Unie heeft de Britse politiek, maar ook de verhoudingen tussen de verschillende landsdelen in het Verenigd Koninkrijk verzuurd. De vraag is dan ook of het parlement vanaf maandag op de proppen weet te komen met een alternatief plan waar wel een meerderheid voor is.

Ernstig

Premier May zei na de stemming dat de gevolgen van de uitslag ‘ernstig’ zijn, en dat het haar ‘ten diepste spijt’ dat het niet is gelukt de Brexit op tijd te regelen. Ze wees er op dat alle andere uitwegen uit de EU zullen moeten voldoen aan dezelfde eisen die in het Terugtrekkingsakkoord staan dat het parlement heeft verworpen (de rekening, de verblijfsrechten van burgers en de Noord-Ierse grens). En dat een lang uitstel zal betekenen dat het Verenigd Koninkrijk mee zal moeten doen aan de Europese verkiezingen, eind mei.

In reactie daarop riepen oppositiepartijen May op van koers te wijzigen: verkiezingen uitschrijven (Labour), Artikel 50 intrekken en in de EU blijven (de Schotten), een referendum uitschrijven (de Onafhankelijken). Of het die kant op gaat, blijkt mogelijk maandag al als het parlement zich buigt over enkele plannen die afgelopen woensdag ook al in stemming zijn gebracht. Het idee om in de douane-unie te blijven – en zo de grens met Noord-Ierland open te houden – kwam toen maar een paar stemmen tekort.

MEER LEZEN

Na twee jaar onderhandelen en verschillende is het nog steeds volstrekt onduidelijk hoe en wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Dit schreven we tot nu toe over de Brexit.

De op 16 maart begonnen March to Leave van Nigel Farage eindigt in Westminster.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden