Breukink middelpunt van goednieuwsshow

In de 'Rabo goednieuwsshow' ging alle aandacht gisteren uit naar een oud-renner. Dit keer geen grote aankoop die tijdens de jaarlijkse presentatie van de wielerploeg in de spotlights stond, maar Erik Breukink....

Breukink keerde woensdag officieel terug in het peloton. In Studio 21 op het Mediapark van Hilversum tekende hij een tweejarig contract als eerste ploegleider van de Raboformatie.

Het geschiedde onder de goedkeurende blikken van Theo de Rooij, nu ook officieel de nieuwe algemeen directeur. Begin december had hij nog het idee dat hij het komende seizoen als ploegleider zou fungeren. Maar het geforceerde vertrek van Jan Raas besliste anders.

De Rooij begreep dat het zijn plicht was om de stap omhoog te maken. 'Het was niet eens zo zeer een vraag van willen. Ik ken immers de renners en onze manier van werken als geen ander.' Hij zag het als zijn eerste taak om de structuur van de Raboploeg te versterken.

Niemand haalde het gisteren in zijn hoofd nog een sneer uit te delen aan Jan Raas, maar tussen de regels door viel goed te beluisteren dat dit hoofdstuk definitief is afgesloten. De voormalige directeur zou de ploeg van een te grote afstand hebben geleid.

Het aantrekken van een nieuwe ploegleider noemde De Rooij niet alleen noodzakelijk - al was het maar omdat zijn eigen functie moest worden ingevuld - maar ook belangrijk. Er moest iemand komen die niet alleen met de renners kan communiceren maar ook met de buitenwacht. De komende tijd is voor de ploeg cruciaal. De Rabobank beslist voor de zomer of het contract dat eind 2005 afloopt, wordt verlengd. De formatie moet dit voorjaar laten zien dat zij een nieuwe verbintenis in alle geledingen waard is.

Toch is de keuze voor Breukink niet zonder risico. Als ploegleider heeft hij geen enkele ervaring. De Raboleiding kent echter geen vrees. Juist vanwege Breukinks onbevangenheid gekoppeld aan zijn status als oud-renner hoopt De Rooij dat er een 'nieuwe, frisse wind gaat waaien'. De teamgeest moet worden verbeterd.

'Aan de manier waarop de Raboploeg opereert, wil ik weinig veranderen. Wat dat betreft is de ploeg-Raas de ploeg-De Rooij. Voor veel coureurs is het na al die jaren wel eens goed om te werken met andere mensen. Zelfs een onervaren Breukink kan Boogerd nog altijd iets leren.

De keuze voor de nieuwe ploegleider was volgens De Rooij snel gemaakt. 'We hebben gelukkig niet hoeven shoppen. Breukink was onze eerste keus en tot mijn vreugde zei hij ja. Ik was aanvankelijk bang dat hij zou opzien tegen het bureauwerk. Van Houwelingen en Maas, onze andere ploegleiders, zijn tijdig geormeerd en zij voelen zich niet gepasseerd.'

De Rooij staat nu voor een drukke periode. Niet alleen zal hij zich moeten inwerken in de rol van directeur, maar hij zal ook zijn nieuwe prot wegwijs moeten maken in het vak van ploegleider. Daarvoor heeft hij niet al te veel tijd vrijgemaakt. In het voorseizoen zal hij een weekje meerijden. 'Maar daarna moet hij het alleen kunnen.'

De directeur verwacht dat hij zijn ploeg voor het komende seizoen op orde heeft. 'Het afgelopen jaar was minder. We begonnen 2003 al met te veel renners die niet fit waren. We hebben dan wel geen klassieker gewonnen, we hebben wel altijd bij de eerste tien gereden.'

De formatie zal het moeten doen met vrijwel dezelfde renners als vorig jaar. Alleen Hans Dekkers (22, sprinter) en Pieter Weening (21, klimmertje) hebben de overstap van de opleidingsploeg naar de profs gemaakt. Naar verwachting zal Joost Posthuma die stap later dit seizoen ook maken. Hij moet zich eerst nog een paar maanden bewijzen.

Voor het overige kiest De Rooij voor de vertrouwde gezichten en hetzelfde programma, waarbij het zwaartepunt weer ligt op de klassiekers en een goede 'performance' in de Ronde van Frankrijk. 'Rabo is vorig jaar niet altijd even netjes behandeld. We hebben veel kritiek gekregen, maar dat was niet terecht. We hebben veel pech gehad. Nu zijn Erik Dekker en Levi Leipheimer weer fit. Maarten den Bakker is er ook weer vanaf het begin bij. Dit is echt een goede groep.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden