Breuer zet streep onder verleden met gouden medaille

Op de hoogste trede van het ereschavot speelde de film van drie jaar sportieve ellende door het hoofd van Grit Breuer....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Met Katrin Krabbe en Manuela Derr was ze geschorst voor een dopingaffaire. In augustus vorig jaar maakte ze haar rentree, tot enthousiasme van het Duitse publiek. De Zweden echter floten haar uit. Breuer: 'Ik weet niet waarom, maar na de huldiging heb ik ze niet meer gehoord.' De Zweden waren misschien niet zo vergevingsgezind als de Duitsers. 'Het Duitse publiek is bij elke wedstrijd heel enthousiast geweest. Ik kon me soms alleen concentreren op al die mensen. '

Breuer was drie jaar uit de roulatie. Eerst was een dopingtest in Zuid-Afrika gemanipuleerd, waarvoor het arbitrage-panel van de IAAF haar echter later vrijsprak. Later ontstond de clenbuterol-affaire. Bij het drietal voormalige Oostduitsen troffen artsen het middel aan dat toen nog niet op de lijst van verboden stoffen stond. Een IAAF-schorsing volgde wegens onsportief gedrag.

De overwinning van Breuer, in de beste seizoentijd van 50,81, was een van de weinige hoogtepunten op het toernooi van de afwezigen. De indoor-atletiek is voor velen niet te combineren met de aanloop naar de Olympische Spelen.

Duitsland en Spanje wonnen de meeste gouden medailles: vier. Bij de Duitsers kwam dat mede omdat dat land als een van de weinige een redelijk sterke ploeg stuurde. Afgezien van Breuer wonnen Kumbernuss (kogelstoten), Marc Blume (60 m) en Astafei (hoogspringen). Jos Hermens, die de eerste drie als atletenmakelaar onder contract heeft: 'Blume kan hier een medaille halen. Elders niet. Bovendien probeert hij zich met Moen (een Noor) een plaats te verwerven tussen de donkere sprinters'.

Hermens betreurde het dat bij voorbeeld Corrie de Bruin, met het oog op Atlanta, geen behoefte voelde naar Stockholm af te reizen. Met haar tijdens de NK gestoten record met de kogel van 18,12 was ze nota bene als vijfde geëindigd in Stockholm. Hier ligt volgens Hermens een van de taken van technisch directeur Bert Paauw, die al meermalen te horen heeft gekregen dat hij te soft is. Hermens: 'Zijn functie vraagt een sterke persoonlijkheid. Soms mis ik wel eens visie.'

De topatleten van andere landen haalden hun medaille op. Fernanda Ribeiro uit Portugal won de 3000 meter met imponerend gemak in 8.39,49, bijna zes seconden boven het wereldrecord van Elly van Hulst. Spanje haalde vier keer goud, via Parra (800 m), Canellas (1500), Jimenez (3000) en Myers (vrouwen 200).

Opvallend was de rol van Griekenland, organisator van het WK in 1997. De Hellenen pakten zes medailles. IJsland, dat minder inwoners heeft dan Den Haag, won goud (Flosadottir, polsstokhoogspringen) en brons (Magnusson, zevenkamp). Zweden, dat in Göteborg (WK) droog bleef staan, veroverde vier medailles, waaronder een gouden voor verspringer Sunneborn.

België was blij met het goud van Erik Wijmeersch op de 200 meter. Een zelfbewust heerschap dat al vooraf had aangekondigd dat de gouden medaille voor hem zou zijn. Wijmeersch, die zegt tijdens het sprinten geen last te hebben van de bril die hij draagt, is professioneel atleet. Hij krijgt steun van zijn bemiddelde vader.

Het scheelde overigens weinig of zijn voorbereiding was in de war gestuurd. Toen hij dreigde te laat op het vliegveld te komen, bracht zijn vader hem met de Porsche. Een file was geen belemmering. Vader nam de vluchtstrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden