Brenninkmeijers van troon gestoten

Na veertien jaar hegemonie is de familie Brenninkmeijer van de troon gestoten als nummer 1 in de Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van zakenblad Quote. De nieuwe koploper is de 58-jarige Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van wijlen bierbrouwer Freddy Heineken, met een geschat vermogen van 5,4 miljard euro.

AMSTERDAM - De troonopvolging is vooral van kunstmatige aard, bleek woensdag bij de presentatie van de Quote 500: het zakenblad heeft besloten familiekapitalen te verhuizen naar een aparte lijst, om een nauwkeuriger beeld te schetsen van individuele vermogens. Quote wist families als Blokker en Van der Valk de afgelopen jaren al op te splitsen, maar beet zich stuk op de honderden nazaten van C&A-aartsvaders Clemens en August Brenninkmeijer. Daarom staan de Brenninkmeijers met een geschat fortuin van 23 miljard euro nu eerste in Quote's 'Familie 50'.

Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (79 jaar; 2,1 miljard euro) en auto-importeur Wijnand Pon (68 jaar; 2 miljard euro) completeren de top-drie van de Quote 500. In totaal mogen twintig Nederlanders zich volgens Quote miljardair noemen, met vastgoedbaron Teunis van Wettum (81 jaar), oliemagnaat Alfred Balm (76 jaar) en reder Piet Vroon (82 jaar) als achterhoede van de 'negennullenclub'.

De hoogste nieuwe binnenkomer is hedgefondsbaas Alexander Roepers op plaats 34, met een geschatte 600 miljoen euro. De 53-jarige geboren Hagenaar wist jarenlang onder de Quote-radar te opereren. De Quote 500 telt 63 nieuwe gefortuneerden, terwijl 16 miljonairs erin zijn teruggekeerd.

Hekkensluiter is dit jaar ex-voetballer Ruud van Nistelrooij met een geraamde 50 miljoen euro aan kapitaal. Midden jaren negentig was 9 miljoen euro nog genoeg voor een plek in de Quote 500. Bij elkaar bezitten de vijfhonderd rijkste individuen 106,5 miljard euro, ongeveer evenveel als het bruto binnenlands product van Hongarije. Waren de rijkste families wel meegerekend, dan was de ranglijst uitgekomen op 148 miljard euro, tegen 143 miljard euro vorig jaar.

De Familie 50 zit op een gezamenlijk vermogen van ruim 43 miljard euro. Na de Brenninkmeijers zijn de Van der Vorms (HAL Investments, met het fortuin van de verkochte Holland Amerika Lijn) en de De Rijckes (Kruidvat) met respectievelijk 4,4 miljard euro en 1,8 miljard euro de bemiddeldste families van Nederland. Het vermogen van koningin Beatrix en de Oranje-Nassau's schat Quote op 950 miljoen euro, een plaats achter de nummer vier, de familie Dreesmann (1,6 miljard euro).

Als eerbetoon aan Charlene de Carvalho-Heineken vond de lancering van de Quote 500 plaats in de oude Heinekenbrouwerij aan de Amsterdamse Stadhouderskade. 'Ontzettend sportief dat we hier een biertje mochten komen drinken, want ze is normaal gesproken heel mediaschuw', zei Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke bij de presentatie.

De Carvalho-Heineken heeft een belang van 4,9 miljard euro in Heineken Holding, dat weer ruim de helft van de aandelen Heineken NV bezit. Vrij beschikbaar is het geld niet. 'Wij kunnen niets met onze aandelen', tekent Quote op uit de mond van echtgenoot Michel de Carvalho. 'Die zijn bestemd voor een volgende generatie en wij bewaren ze alleen maar.' Tegelijkertijd leverde alleen het dividend op het aandelenpakket het afgelopen jaar al 108 miljoen euro op, schrijft Quote.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden