Brengt Ivanka rust in de chaos van vader Trump?

Beeld de Volkskrant

Ivanka Trump is benoemd tot adviseur van haar vader Donald. Ze heeft een kantoor betrokken in de West Wing van het Witte Huis, bekend van de prachtige televisieserie van Aaron Sorkin, met Martin Sheen in de rol van president - als die serie niet heel snel een vervolg krijgt, eet ik iets op wat helemaal niet lekker is, bijvoorbeeld mijn Donald Trump-cap.

Ivanka zat in Trumps campagneteam en maakte ook deel uit van het transitieteam dat de overgang naar het nieuwe presidentschap regelde. Als er buitenlandse leiders langskomen op het Witte Huis, zit Ivanka erbij. Angela Merkel vond haar, naar verluidt, een stuk pienterder dan haar vader. Binnenkort gaat ze bij Merkel op bezoek in Duitsland.

Zelf ben ik een kenner van de vader-dochterrelatie. Ik weet hoe vaders geneigd zijn te luisteren naar wat hun dochter zegt. Sommige Witte Huis-watchers menen dat Trump zijn oren het meest naar Ivanka laat hangen, en dat verbaast me niks. Zeker niet nu Melanie, Ivanka's stiefmoeder, de voorkeur geeft aan New York boven Washington. Ivanka woont lekker dicht bij haar vader.

In de geschiedenis van het Amerikaanse presidentschap duiken regelmatig invloedrijke dochters op. Julie Nixon bijvoorbeeld. Toen Richard Nixon in de jaren zeventig zwaar in de problemen kwam vanwege de Watergate-affaire, was zij in de media de felste verdediger van haar vader - een van de mooiste karaktereigenschappen van dochters is hun loyaliteit, ook al verdient het gedrag van de ouwe heer die toewijding helemaal niet.

Anna Roosevelt, dochter van Franklin Delano Roosevelt (president van 1933 tot 1945) was gedurende de laatste twee jaar van haar vaders leven diens belangrijkste vertrouweling. Ze was aanwezig bij de besprekingen die FDR voerde met Stalin en Churchill tijdens de conferentie van Jalta in februari 1945, waar de grenzen van het naoorlogse Europa werden vastgesteld.

Alice Roosevelt, dochter van Theodore Roosevelt, was direct betrokken bij de Amerikaanse vredesmissie tijdens de Russisch-Japanse oorlog, aan het begin van de twintigste eeuw. Haar vader werd in 1906 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Die kwam Alice wellicht meer toe, maar daar heeft ze nooit moelijk over gedaan.

Uit onderzoek onder leden van het Amerikaanse Congres blijkt dat parlementariërs met dochters eerder geneigd zijn voorstellen te steunen die de positie van vrouwen in de samenleving verbeteren. Engels onderzoek laat zien dat vaders met dochters relatief vaker Labour stemmen. Dochters maken hun vader socialer. Niet altijd natuurlijk. Stalin had een dochter en Mao ook, en toch joegen ze miljoenen mensen over de kling.

Of we onze hoop op Ivanka moeten stellen nu haar vader vastbesloten lijkt er een chaos van te maken, is nog onduidelijk. Een lichtpuntje is wellicht dat ze schijnt te functioneren als een postillon d'amour tussen het Witte Huis en vertegenwoordigers van de Democratische partij. Ze nodigde bijvoorbeeld in december Al Gore uit voor een bezoek aan haar vader in de Trump Tower, voor een gesprek over het klimaat. Kennelijk heeft dat nog niet al te veel geholpen, maar soms heeft het tijd nodig.

Waar stopt loyaliteit en begint beïnvloeding? Heeft Ivanka een politiek plan, of gaat het haar ook louter om familiebusiness? Naar wie luistert Donald Trump liever, naar zijn dochter of naar Raspoetin Bannon? Ik reken op het eerste - dochters moeten de wereld redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden