Brengt het vertrek van Gunning weer rust op de UvA?

Nu zou ze naar de boze studenten en medewerkers gaan luisteren, zei Louise Gunning een maand geleden. Haar college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam had het niet altijd handig aangepakt, bijvoorbeeld bij de ontruiming van het Bungehuis. Tegen de Volkskrant zei ze: 'Misschien had ik mijn spijkerbroek moeten aantrekken en via het laddertje het Bungehuis in moeten klimmen.'

Louise Gunning, ex-voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Beeld ANP

Het was een zorgvuldig georkestreerde mea culpa, een logische zet op een moment dat de gemoederen gesust moesten worden. Gunning vergat vervolgens echter om de daad bij het woord te voegen. De spijkerbroek bleef in de kast en twee weken geleden stuurde haar college van bestuur opnieuw de ME op de eigen studenten af, op een moment dat zij al beloofd hadden het Maagdenhuis vrijwillig te verlaten.

Die beslissing - een strategische blunder volgens velen - lijkt Gunning nu te hebben opgebroken. Gisteravond liet ze de raden van toezicht van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam weten dat ze haar ontslag indient.

De afgelopen weken was de kritiek op het college van bestuur flink aangezwollen. De bezetters van De Nieuwe Universiteit eisten al voor de geplande ontruiming het aftreden van het gehele college van bestuur. Een kritische open brief van hoogleraar Ewald Engelen en hoofddocent Olav Velthuis werd afgelopen week door ruim 600 (van de in totaal meer dan 5.000) UvA-medewerkers ondertekend.

Vertrek onvermijdelijk

Afgelopen vrijdag stelden de centrale ondernemingsraad en de centrale studentenraad na een gezamenlijke vergadering dat 'het cvb in de huidige samenstelling nu niet in staat is om in samenwerking met de academische gemeenschap vorm te geven aan de koers van de universiteit'. Daarmee was het vertrek van Gunning onvermijdelijk geworden.

In een verklaring zegt Gunning, die sinds 2012 aan het roer stond van de UvA, te hopen dat haar vertrek de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd college van bestuur samen te stellen 'dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering.'

De vraag is of het symbolische offer inderdaad rust in de tent brengt. De protestbewegingen wijzen erop dat de problemen bij de UvA niet zijn opgelost met het vertrek van de collegevoorzitter. De universiteit wordt er niet democratischer van, het rendementsdenken is er niet mee uitgeroeid, het aantal flex-contracten neemt er niet door af. Met die problemen zal het college in een nieuwe samenstelling aan de slag moeten.

Beeld anp

Draagvlak

Voor sommigen is het vertrek van Gunning bovendien niet genoeg. Zij vinden dat ook Hans Amman zijn biezen moet pakken. De vicevoorzitter van het college van bestuur - pas anderhalf jaar in functie - maakte zich niet populair met zijn vastgoedplannen en de 'intimiderende' optredens tijdens de onderhandelingen met de bezetters.

Of de onrust afneemt, zal ook afhangen van de wijze waarop de UvA de plek van Gunning opvult. De raden van toezicht en de overgebleven bestuurders zullen moeten laten zien dat ze hebben geleerd van de protesten, waarbij de roep om democratisering centraal stond. De academische gemeenschap zit dus niet te wachten op een ex-politicus of een beroepsbestuurder die zomaar het Maagdenhuis in wordt geparachuteerd.

De protestbewegingen en de medezeggenschapsraden lijken in te zetten op een interim-voorzitter, en dan bij voorkeur iemand met draagvlak binnen de universiteit. Die moet de UvA de komende tijd aan de hand nemen, terwijl een onafhankelijke commissie - een tegemoetkoming van de universiteit aan de bezetters - zich buigt over de wijze waarop de universiteit democratischer en decentraler kan worden georganiseerd.

Het duurt nog wel even voor het rustiger is aan de UvA.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden