Brengt brief Van der Steur dinsdag duidelijkheid?

Dinsdag zal minister Van der Steur uitleg geven over de foto's die fotograaf Ferry de K. in 2014 maakte van Van der G. na zijn voorwaardelijke vrijlating. De rol van deze fotograaf in de zaak is pikant.

Minister Van der Steur van Justitie en Veiligheid.Beeld anp

Onlangs werd duidelijk dat de foto's in scène waren gezet om een klopjacht op Van der G. te voorkomen. Aanvankelijk wekte justitie de indruk pas een dag van tevoren hierover te zijn geïnformeerd, maar volgens Van der G.'s toenmalige advocaat Stijn Franken heeft justitie zèlf aangedrongen op de foto's en wisten ze dit al maanden.

De fotograaf is nu zelf ook in opspraak geraakt. Tegen Ferry de K., een ex-crimineel die in 2008 in België werd veroordeeld tot drie jaar cel voor mishandeling, loopt nu een justitieel onderzoek na een aangifte van mishandeling.

Het verhaal achter de foto van Volkert

Advocaat Stijn Franken deed onlangs een boekje open over de zaak. Lees het interview hier terug

Pikant is of justitie van tevoren wist met welke fotograaf ze te maken hadden. Dat is onduidelijk. 'Ik kan niet achterhalen of zijn naam ooit is genoemd in de gesprekken', zegt Franken.

'Zij hebben ons gevraagd iemand te regelen. Dan zouden ze geen vuile handen krijgen. Wij hebben Ferry benaderd. Hij was de enige paparazzofotograaf die ik kende. Als hij geheimhouding belooft, houdt hij zich eraan. Hoe zijn reputatie verder was, vond ik niet relevant. Hij heeft medio mei 2014 een geheimhoudingscontract ondertekend, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro.' Franken zegt dat de overheid weigerde dit contract te lezen.

Willem Holleeder bij de rechtbank van Haarlem. Hij werd gefotografeerd door Ferry de K.Beeld anp

Anonieme meldingen

De nieuwe aantijgingen tegen Ferry de K. dateren van maart 2015. Toen deed een collega-fotograaf aangifte tegen hem. Hij zei door hem te zijn mishandeld bij hotel The Grand in Amsterdam, waar ze foto's maakten van zangeres Nicki Minaj. Het OM zegt de aangifte nog te onderzoeken; hij is volgens hen formeel wel verdachte, maar er is nog niet besloten of hij wordt vervolgd.

Dat er een nieuw onderzoek tegen hem loopt, werd dit weekend onthuld door Radio1-programma Argos. Uit de uitzending bleek eveneens dat in 2013 ook al enkele fotografen naar de politie stapten met verhalen over bedreiging en mishandeling. Zo zou hij het alleenrecht op foto's van Willem Holleeder hebben opgeëist. De meldingen zouden anoniem zijn gedaan. Het OM wil het bestaan van deze meldingen bevestigen noch ontkennen.

'Enorm angstig'

Journalist Dirk Bayens van Argos zegt dat de fotografen met wie hij hierover sprak 'enorm angstig' waren. 'Zij zeiden dat ze waren geslagen, geïntimideerd en bedreigd. Dat ging veel verder dan het normale duwen en trekken bij fotografen. Het heeft deze mensen erg verwonderd dat ze niets meer hoorden over verder onderzoek door de politie.'

Een fotograaf die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, zegt meermaals te zijn bedreigd door De K. 'Hij duldde geen concurrentie. Hij heeft iedereen bedreigd die Holleeder fotografeerde.'

Edwin Smulders, maker van de beroemde foto van Holleeder en Willem Endstra, zegt juist nooit problemen met hem te hebben gehad. 'Ik ben heel goed met Ferry', aldus Smulders.

Ferry de K. begaf zich hiervoor jarenlang in de Amsterdamse onderwereld: hij was bevriend met de geliquideerde misdadiger John Mieremet en fungeerde als de 'oren en ogen' van crimineel Mink K. Nu heeft hij zijn eigen fotografiebedrijf en hanteert hij de slogan: 'I shoot people'.

Tientjesfotografen

Volgens De K. is de aangifte tegen hem klinkklare onzin. 'Er is niet één klap gevallen van mijn kant. Ik heb juist schoppen gekrégen. Er zijn drie getuigen die dat bevestigen. Eigenlijk had ik zelf aangifte moeten doen.'

Hij zegt niets te weten van eventuele meldingen. 'Als het allemaal anoniem is, kan ik daar niets mee. Dit zijn mensen die mij in een kwaad daglicht willen stellen. Ik heb wel eens een akkefietje gehad met iemand, maar dat is klaar en over. Ik heb nooit iemand lopen bedreigen. Onder fotografen speelt een hele hoop jaloezie. De mensen die lopen te klagen, dat zijn tientjesfotografen. Terwijl ik allemaal dure foto's heb. Daar sta ik ook dagen voor te posten.'

Ferry de K. was de een van de weinige fotografen die Holleeder de afgelopen jaren in beeld bracht, onder meer samen met bekende Nederlanders. Zo fotografeerde hij hem samen met Lange Frans, Ruud de Wild, Frank Evenblij en Najib Amhali.

Het is onzin dat hij het alleenrecht wilde op Holleeder-foto's, stelt De K. 'Van mij mogen ze allemaal foto's van hem maken. Alleen wilde Holleeder dat zelf niet. Hij zei altijd tegen fotografen: ik heb het liever niet. Niet op een dreigende toon hoor, maar dan stopten ze. En ik vond dat niet erg, natuurlijk.'

Feitenrelaas

De Kamer eiste vorige week een feitenrelaas rond de foto van Van der G. en stelde 76 aanvullende vragen. Coalitiepartijen VVD en PvdA gunden hun minister wat meer tijd om zich voor te bereiden. Van der Steur liet weten dat hij zich 'tot het uiterste' inspant om het feitenrelaas en de antwoorden op de vragen uiterlijk deze maandag aan de Kamer te sturen. Waarschijnlijk volgt later in de week het debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden