Bremer krijgt regie over wederopbouw Irak

President Bush is van plan een algehele leider te benoemen voor de wederopbouw van Irak: Paul Bremer III, een van de bekendste Amerikaanse deskundigen op het gebied van de terrorismebestrijding en voormalig ambassadeur in Den Haag....

Als 'civiel bestuurder' van Irak wordt Bremer de baas over generaal b.d. Jay Garner, de bewindvoerder die zowel de humanitaire hulpverlening als het herstel van de infrastructuur moet coördineren, en Zalmay Khalilzad, een lid van de Nationale Veiligheidsraad in de VS, die toezicht houdt op de vorming van een Iraakse regering.

De verwachte benoeming van Bremer geldt volgens Newsweek als een overwinning voor minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Er woedt een strijd tussen Buitenlandse Zaken en Defensie over de vraag wie de dienst uitmaakt in Irak. Garner staat bekend als een vriend van minister van Defensie Rumsfeld.

Paul Bremer III heeft een lange diplomatieke loopbaan achter de rug, waarin hij de VS onder andere vertegenwoordigde in Afghanistan. In 1983 werd hij ambassadeur in Den Haag, totdat hij in 1986 als speciaal ambassadeur werd belast met terrorismebestrijding. Sindsdien heeft hij in diverse functies een grote deskundigheid ontwikkeld op dit gebied.

De zorg voor de orde en veiligheid en de vorming van een nieuwe regering in Irak vergen veel tact en diplomatieke vaardigheden van de Amerikanen. Onder bepaalde bevolkingsgroepen leeft verzet tegen de Amerikanen en Britten, die worden gezien als een bezettingsmacht. Zo werden de Amerikaanse militairen in het soennitische Falluja donderdag voor de derde maal door inwoners belaagd: zeven Amerikanen raakten gewond door handgranaten die naar hen werden gesmeten. Maandagavond en woensdag hadden de Amerikanen in totaal zestien Irakezen doodgeschoten.

De speciale Amerikaanse gezant voor Irak, Zalmay Khalilzad, voerde gisteren in Bagdad besprekingen met vijf politieke leiders die niet aanwezig waren geweest bij de conferentie waar 300 afgevaardigden van uiteenlopende groeperingen maandag beraadslaagden over de toekomstige regering van Irak.

Een van de leiders die zich met Khalilzad aan het diner schaarden was Ahmad Chalabi van het Iraaks Nationaal Congres. Chalabi geniet de steun van de 'haviken' op het Pentagon, maar wordt gewantrouwd op Buitenlandse Zaken. De andere genodigden waren de Koerdische leiders Massoud Barzani en Jalal Talabani, Iyad Allawi van het Iraaks Nationaal Akkoord en Abdul Aziz al-Hakim, een broer van het hoofd van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden