Breken

De conclusie dat de partij die het kabinet ten val brengt, daarvoor ook de rekening van de kiezer krijgt, klopt niet met de feiten (Binnenland, 18 februari)....

Evert Jan Kruijswijk Jansen en Amsterdam

Tussen 1973 en 2006 heeft Nederland 12 kabinetten gehad, inclusief twee rompkabinetten in 1981 en 2006. Hiervan hebben zes kabinetten de eindstreep gehaald en zijn er zes ten val gekomen. Bij de vallende kabinetten ging de regel `wie breekt betaalt` in drie gevallen niet op. De KVP en ARP bliezen het kabinet-Den Uyl op, maar het nieuw gevormde CDA won in de verkiezingen van 1977. De PvdA maakte een einde aan het kabinet Van Agt-II, maar won eveneens de verkiezingen van 1982. En de VVD, die in 2002 de stekker uit het eerste kabinet Balkenende trok, won ook bij de daaropvolgende verkiezingen. Andersom verloor de VVD na de val van Lubbers-II en D66 na de val van Balkenende-II. Na de val van het tweede Paarse kabinet, dat door alle partijen werd opgeblazen, verloren alle regeringspartijen.

Wat de recente geschiedenis wel leert, is dat de kiezer een vechtkabinet altijd afstraft, zoals ook het laatste kabinet-Lubbers. CDA en PvdA verloren samen 32 zetels bij de verkiezingen van 1994. Dat scenario lijkt ineens actueel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden