Breivik: ik zou het opnieuw doen

De Noorse terrorist Anders Behring Breivik zou zijn aanslagen 'opnieuw plegen'. Hij noemde ze ook 'de spectaculairste aanslagen sinds de Tweede Wereldoorlog'. Dat zei hij op de tweede dag van zijn proces in de Noorse hoofdstad Oslo, waar hij een verklaring mocht voorlezen. Deskundigen waren het er na afloop over eens dat hij geen tekenen van psychose of schizofrenie vertoonde.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

OSLO - Breivik vindt het achteraf gezien niet verstandig dat hij vlak na zijn arrestatie op 22 juli in uniform in de rechtbank wilde verschijnen. Ook stelt hij dat hij de omvang van zijn 'verzetsorganisatie Knights Templar' tegenover de politie heeft overdreven.

De openbaar aanklager liet maandag doorschemeren te denken dat deze organisatie niet bestaat en wil Breivik mede op grond daarvan ontoerekeningsvatbaar laten verklaren. Dat is een nachtmerrie voor Breivik, die wil dat zijn aanslagen als politieke daad de geschiedenis in gaan.

Hij stelde spijt te hebben van zijn 'pompeuze' voorstelling van zaken omdat hij vlak daarna door twee psychiaters tot psychotisch en schizofreen werd verklaard. Wel hield hij vol dat zijn Knights Templar-organisatie van militante nationalisten bestaat. Hij gaf na lang doorvragen van aanklager Inga Bejer Engh toe dat hij 'zichzelf een mandaat had gegeven om te doden'.

Op 22 juli vorig jaar liet Breivik in Oslo een bom afgaan, waarbij acht mensen omkwamen. Daarna schoot hij op het eiland Utøya 69 deelnemers aan een politiek jongerenkamp van de Arbeiderspartij dood.

Breivik ziet zijn jonge slachtoffers niet als onschuldig. 'Dit waren jongeren die zeer actief de multiculturele waarden probeerden hoog te houden', zei hij. 'Zij hadden leidende posities en waren ook gekozen in gemeenteraden. Deze jongerenorganisatie is te vergelijken met de Hitlerjugend. Utøya was een indoctrinatiekamp voor politieke activisten.'

Op de eerste dag van zijn getuigenis las Breivik 75 minuten lang een verklaring voor die hij het 'raamwerk' voor zijn verdediging noemde. Maandag was 30 minuten spreektijd afgesproken, maar toen rechter Wenche Arntzen vaststelde dat hij over de tijd heen was, weigerde Breivik te stoppen. 'Als ik mijn verklaring niet kan afmaken, heeft het geen zin dat ik überhaupt uitleg geef.'

Breivik erkende dat hij 'iets verschrikkelijks' heeft gedaan. 'Ik kan me geen voorstelling maken van het lijden dat ik heb veroorzaakt.' Hij stelde dat 'wreedheid iets anders is dan slechtheid'. Zijn aanslagen waren volgens hem 'wreed, maar noodzakelijk'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden