Breivik eist vrijlating en medaille

Voor het oog van de camera's en een aantal overlevenden van zijn aanslagen bracht een glimlachende Anders Behring Breivik maandag een rechts-extremistische groet bij het betreden van de rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - De massamoordenaar, die voor het eerst kort mocht worden gefotografeerd en gefilmd, hief zijn geboeide handen in een snelle beweging op en hield zijn vuisten korte tijd stil. Zijn advocaat bevestigde later dat het om een rechts-extremistische groet ging waarvan hij de details niet kende. Breivik zelf schrijft in zijn manifest dat het gaat om een groet tegen 'Marxistische tirannen'.

Breivik moest gisteren voorkomen in de laatste zitting over de verlenging van zijn voorarrest. Op 16 april begint de rechtszaak tegen de 32-jarige rechts-extremist die op 22 juli een dubbele aanslag pleegde op de linkse politieke elite van Noorwegen. In totaal 77 mensen kwamen om bij de bomaanslag op het regeringsgebouw in Oslo en de schietpartij op het jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya.

Breivik erkent zijn misdaden te hebben gepleegd maar stelt tegelijkertijd 'onschuldig' te zijn. Hij vroeg de rechter gisteren om 'een minuut' spreektijd om dit standpunt uit te leggen. 'De aanslagen op het regeringsgebouw waren aanslagen tegen mensen die verantwoordelijk zijn voor de culturele vernietiging van de Noorse cultuur en etniciteit', zo zei Breivik in een afgeladen rechtszaal.

Volgens de Noorse krant Verdens Gang (VG) begon een aantal overlevenden van zijn schietpartij hard te lachen toen Breivik daarna om zijn onmiddellijke vrijlating en een eremedaille vroeg. Zo'n tachtig familieleden, nabestaanden en overlevenden woonden de zitting bij. Het was de tweede maal dat een zitting openbaar was voor publiek.

Breivik weigert mee te werken aan een nieuw onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Vorig jaar verklaarden twee door de rechtbank aangewezen psychiaters Breivik ontoerekeningsvatbaar. Na een storm van protest over deze conclusie, waardoor Breivik gevangenisstraf zou kunnen ontlopen, wees de rechtbank twee nieuwe psychiaters aan.

Uit berichten van de Noorse pers blijkt dat Breivik zeer gedegen te werk ging. Zo zou hij tijdens politieverhoren hebben verteld dat hij zijn rondgestuurde manifest de datum 25 juli had meegegeven, om de politie te misleiden over de datum van zijn aanslagen. Ook zou hij bang zijn geweest voor stank van de bom in zijn auto en had hij een logo 'Afvoerreiniging Inc.' vervaardigd dat hij op de bestuurdersstoel legde.

Vorige week werd duidelijk dat Breivik ook aanslagen wilde plegen op de Noorse media, die in zijn ogen eenzijdig berichten over de multiculturele samenleving. Breivik wilde verkleed als FedEx-koerier twee bommen van 50 à 60 kilo afleveren bij het hoofdkantoor van de Noorse publieke zender NRK. Hij zag daar uiteindelijk van af omdat hij onvoldoende informatie had over dat gebouw.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden