Breitbart-journalist Yiannopoulos in opspraak na pedofilie-uitspraken

De omstreden rechtse auteur en Breitbart-journalist Milo Yiannopoulos, een fervente Trump-aanhanger, is in problemen gekomen na opmerkingen over seks met jongens. De conservatieve CPAC-conferentie trok maandag zijn uitnodiging in om te spreken op die bijeenkomst. Ook besloot zijn uitgever af te zien van de publicatie van een nieuw boek.

Redactie
Milo Yiannopoulos (rechts) vorige week in het programma van Bill Maher. Beeld AP
Milo Yiannopoulos (rechts) vorige week in het programma van Bill Maher.Beeld AP

Yiannopoulos, die tot maandag werd verdedigd door Trump, kwam de afgelopen jaren in opspraak door omstreden uitlatingen over moslims en vrouwen. Ook leidde de Brit vorig jaar zomer een actie tegen een Hollywoodacteur, waarna hij werd verbannen van Twitter.

Zijn uitnodiging voor de conferentie viel niet in goede aarde bij sommige conservatieven in de VS. Op zondag publiceerde het rechtse blog Reagan Battalion video's waarin Yiannopoulos zich uitliet over homoseksualiteit, kindermishandeling, verkrachting en Joden. Hierin verdedigt hij seks met jongens vanaf 13 jaar. Ook praat hij goedkeurend over zijn eigen seksuele relatie met een 29-jarige priester toen hij 17 jaar was.

Yiannopoulos zegt onder andere dat jongens niet vrijuit kunnen praten over homoseksuele relaties, bijvoorbeeld over hoe ze uit de kast kunnen komen. 'Relaties waarin oudere mannen jongens helpen ontdekken wie zij zijn, veiligheid verschaffen en ze liefde en een stevig fundament verschaffen', aldus de auteur. 'Iets waarover ze niet met hun ouders kunnen praten', aldus de omstreden voorman van Nieuw Rechts in de VS.

Profiel

Milo Yiannopoulos maait alles neer wat zweemt naar elitair snobisme of politieke correctheid. De spot van de nieuw-rechtse opperafzeiker wordt gevreesd. Lees dit profiel dat onze correspondent in Amerika, Michael Persson, in januari over Yiannopoulos schreef. Een hoogleraar: 'Ik zeg niks, straks sta ik op internet.'

Aanstootgevend

Op Facebook zei Yiannopoulos dat in de video's was geknipt om hem in een kwaad daglicht te stellen. Het is onduidelijk wie de filmpjes in elkaar heeft gezet. Ook zei de auteur dat hij zich slordig had uitgelaten, onder andere over zijn eigen ervaringen, waardoor het leek alsof hij pedofilie steunde. In Groot-Brittannië viel zijn relatie niet onder pedofilie omdat de minimumleeftijd voor seks met jongeren 16 jaar is.

In een tweet maakte de American Conservative Union (ACU), organisator van de conferentie, maandag bekend dat de uitnodiging aan de Brit was ingetrokken. 'Vanwege de onthulling van een aanstootgevende video waarin hij pedofilie goedkeurt', aldus ACU-voorzitter Matt Schlapp. Uren later besloot uitgever Simon & Schuster zijn boek Dangerous, dat in juni zou uitkomen, te schrappen.

De uitgever gaf hiervoor geen verklaring. Er was veel vraag naar het boek, onder andere op Amazon. 'Ze hebben mijn boek geschrapt', reageerde Yiannopoulos op Facebook. 'Maar ik heb erger meegemaakt. Ik zal hierdoor niet worden verslagen.'

Protesten

Ruim honderd auteurs van Simon & Schuster hebben geprotesteerd tegen de boekdeal die de uitgever met de auteur in december sloot. Een van hen, de prominente feminist Roxane Gay, trok een gepland boek van haar terug. Sommige boekhandels kondigden aan Dangerous niet te verkopen.

Het conservatieve Treshold, een onderdeel van Simon & Schuster, dat het boek zou uitgeven, publiceerde eerder boeken van Trump en voormalig vicepresident Dick Cheney. Dangerous zou aanvankelijk in maart uitkomen. Yiannopoulos besloot de publicatie uit te stellen omdat hij wilde schrijven over de protesten tijdens zijn tour langs enkele universiteiten. Een optreden op de Universiteit van Berkeley moest hierdoor worden afgezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden