Brein achter roof uit Kunsthal opgepakt

De Roemeense justitie wil Adrian Procop, het veronderstelde meesterbrein achter de Rotterdamse Kunsthalroof, op 21 januari voor de rechter brengen. Donderdagavond werd hij in Manchester opgepakt. Procop is de laatste van de zes verdachten die nog op vrije voeten was.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - Volgens het Roemeense persbureau Mediafix, die het nieuws van zijn arrestatie vrijdag meldde, heeft Roemenië direct om zijn uitlevering gevraagd. Het Roemeense Openbare Ministerie (OM) gaat ervan uit dat de procedure snel zal worden afgewikkeld, zodat Procop eind januari terecht kan staan. Tegelijk met drie andere verdachten, wier zaken nog niet zijn afgerond.

Procop wordt ervan verdacht samen met zijn jeugdvriend Radu Dogaru de kunstroof in Rotterdam te hebben gepleegd. Bij de inbraak werden zeven kostbare kunstwerken gestolen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro. Geen van de werken, van onder anderen Picasso, Monet en Gaugain, zijn teruggevonden. Vermoedelijk heeft de moeder van Dogaru ze in een kachel verbrand.

Dogaru en zijn handlanger Eugen Darie hebben hun rol bekend en zijn onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 8 maanden. Beiden zijn in hoger beroep gegaan, evenals het Roemeense OM dat de straffen te laag vindt. De aanklager had achttien jaar cel geëist.

Procop werd al op 16 november vorig jaar, een maand na de roof, in Rotterdam aangehouden. Hij kwam in beeld, nadat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Na verhoor moest de politie hem evenwel laten gaan, omdat hij niet als een van de dieven kon worden geïdentificeerd.

Kort na de eerste drie arrestaties in januari verdween Procop spoorloos. Toen uit verhoren bleek dat hij mogelijk een hoofdrol heeft vervuld, werd dit voorjaar een internationaal arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd.

Op 21 januari wordt de zaak tegen Dogaru's moeder Nora, Mihai Bitu en Petre Conrat voortgezet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden