Brein achter het betere praatprogramma

Hij was een van de mensen achter de fameuze talkshow 'Sonja'. Hij koos voor een 'waardig' einde na een leven dat hij even 'waardig' had gevonden.

Kor Al.

Begin augustus ging hij nog mee met een goede vriendin voor het finale gesprek naar het AMC in Amsterdam. Bij haar was kanker geconstateerd. Maar tot hun grote opluchting bleek ze na verschillende behandelingen schoon te zijn.

Twee weken daarna kreeg Kor Al zelf een pijntje. Hij ging naar de huisarts en al snel was duidelijk dat hij aan een ongeneeslijke kanker leed. Hij kreeg nog wel bestraling, maar ging niet door tot het gaatje. Kor Al overleed op 8 oktober in Utrecht op een zelf gekozen tijdstip. 'Ik heb een waardig leven gehad dat ik waardig wil beëindigen', zei hij.

Kor Al was in de jaren tachtig regisseur en redacteur van de talkshow Sonja, toen daar soms vijf of zes miljoen mensen naar keken. Vervolgens heeft hij voor de VARA nieuwe programma's opgezet, zoals Jules Unlimited en Wegens Vakantie Gesloten, en oude formats als Per Seconde Wijzer weer nieuw leven ingeblazen. Daarna werkte hij vier jaar bij de Oxfam-Novib met als specialiteit de Derde Wereld. Hij was nog een tijdje eindredacteur van het onderzoeksprogramma Zembla van de VARA. 'Maar dat was niet zijn cup of tea', zegt zijn levenspartner Gerda Rieken. 'Hij heeft nog enige tijd freelancewerk gedaan totdat we op ons 60ste besloten allebei te stoppen. Dat was een goed besluit. We hebben samen nog topjaren gehad.'

Kor Al trok zich altijd het lot van anderen aan. In februari van dit jaar hield hij een indrukwekkende toespraak bij het graf van zijn oude liefde en studiegenote Ada de Lange. Samen met haar was hij in 1970 op het roemruchte popfestival Kralingen - het Nederlandse Woodstock - waar zij een reportage moest maken voor Panorama. Maar in plaats van in een natte tent doken ze een hotel in, vertelde hij. De liefde hield geen stand. Maar Kor Al was Ada de Lange niet vergeten.

'Statement'

Al werd geboren in een groot katholiek gezin in Overveen. Hij zat van 1961 tot 1968 op het Triniteitslyceum Haarlem en besloot toen tot een vervolgstudie aan de School voor Journalistiek in Utrecht, een nieuwe opleiding die vooral linkse studenten trok.

Daar leerde hij Ada de Lange kennen, maar ook de latere presentator Cees Grimbergen die een goede vriend van hem werd. Al maakte de school niet af - 'dat was in die tijd een statement' - werd redacteur van Echo bij de KRO-radio en vertrok daarvandaan naar VARA's Dingen van de Dag.

Nadat Grimbergen in 1978 het journalistencollectief JKU begon met George Vogelaar, Ger Jochems en Henk van Veen, werd Al bestuurslid. Later sloot hij zich aan. In 1981 solliciteerde het trio Al, Vogelaar en Grimbergen als collectief bij de redactie van Sonja op Maandag. Sonja Barend en producente Ellen Blazer vonden het wel een interessant idee om redacteuren bij toerbeurt te laten werken. Kor Al kwam later in vaste dienst en werd uiteindelijk regisseur.

Hoewel een deel van de elite geen goed woord voor Sonja over had - Jan Blokker noemde haar in deze krant een gratekut die niet kon interviewen - was het programma spraakmakend, haalde het hoge kijkcijfers en legde het de basis voor toekomstige talkshows. 'We vormden als redactie een collectief blok tegen negatieve aandacht. 'Kom maar op, we vreten jullie op, dachten we', zei Al.

De invloed van het programma zeer groot. 'Er was eens een vrouw in de uitzending met werkelijk enorme tieten. Zij wist gewoon niet waar ze haar beha's moest kopen. We zijn op zoek gegaan naar een winkel waar ze haar maat hadden. Nou, die zaak liep binnen na de uitzending', vertelde hij in 2007 in een interview met de site van de School voor de Journalistiek.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond 'en kwam via de KRO bij de VARA-radio terecht, waar hij redacteur werd bij de nieuwsprogramma's Echo en Dingen van de Dag'. Kor Al was redacteur van Echo bij de KRO-radio en vertrok daarvandaan naar VARA's Dingen van de Dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden