Breekijzer komt te laat om DKOD te stuiten

Er ging een siddering door de Arnhemse 'Olympia-Arena' toen Erik Simons, alias het breekijzer, zijn blonde hoofd uit de dug-out stak....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ARNHEM

De wijze waarop Erik Simons - de oudste van drie broers - wedstrijden naar zijn hand weet te zetten, is fabelachtig. Meer dan eens bracht hij de tegenstander tot wanhoop met een niet te stuiten offensief. Zijn wissel met broer Leon kwam evenwel te laat om de vier punten achterstand goed te maken. DKOD won de nationale titelstrijd met 19-18.

Van echte spanning was tijdens de gehele wedstrijd geen sprake. Nooit naderde PKC de tegenstander dichter dan één punt. Toch veroorzaakte alleen Simons' warming up langs het veld al een lichte paniek bij de opponent. Want allen wisten dat de kniebandage en de trainingsachterstand die de lang geblesseerde Simons opliep, zijn vechtlust slechts hadden aangewakkerd.

De stevige, temperamentvolle Papendrechter deed ook zaterdag in Arnhem zijn bijnamen eer aan: de Noorman, de stoomwals of het breekijzer bracht zijn ploeg dicht bij een sensatie.

Met nog dertien minuten op de klok en bij de stand van 14-18, zette coach Jan de Jager zijn troef in. Wat iedereen in het Heelsumse kamp vreesde, gebeurde. Niets en niemand ontziend baande Erik Simons zich een weg door de verdediging en forceerde een strafworp. Met punten van Van Dribbelen en Tromp bracht PKC de stand op 17-18.

DKOD hield het hoofd juist op tijd koel. Dennis Voshart verdedigde Simons met zijn leven en met een tegentreffer in de laatste minuut verzekerde hij zijn ploeg van de overwinning. Met de laatste strafworp in de allerlaatste seconde kon Simons de achterstand op DKOD opnieuw terugbrengen tot een punt.

Even overwoog hij de bal heel hoog in de lucht te gooien, maar het enfant terrible is volwassener geworden. 'Met één punt verliezen is toch mooier dan met twee', dacht Simons en legde de bal koelbloedig in het mandje.

Kritiek had hij wel na afloop van het finaleduel. Zoals wel vaker dit seizoen richtte hij zijn giftige pijlen op scheidend coach De Jager. 'Ik had makkelijk een halve wedstrijd kunnen spelen, misschien zelfs wel een hele. Ik heb steeds geroepen: zet me er nou in. Nu was het te laat. Jan is een lieve jongen, maar hij kan de coaching duidelijk nog niet aan.'

Te laat kreeg De Jager zijn ploeg in het gareel. Scheepbouwer gaf haar directe tegenstandster Van der Wilt zoveel ruimte, dat de international vrij kon scoren. Pas in de tweede helft werd Koole gesommeerd de dekking over te nemen. Ook de wissel van Simons kwam te laat. Na een opleving van PKC in het begin van de tweede helft, het werd 12-13, was de inbreng van Simons wellicht zinvoller geweest.

DKOD, met oud-bondscoach Ben Crum aan het roer, was de gehele wedstrijd de betere ploeg. De balcirculatie lag een tempo hoger dan bij PKC en ook tactisch werd de opponent overklast. Uitblinkers Voshart en Van der Wilt scoorden beiden zes keer voor De Korf is Ons Doel.

De beide internationals hebben aangekondigd de Heelsumse ploeg te verlaten. Voshart speelt het volgende seizoen voor Deetos, Van der Wilt stopt wegens 'korfbalmoeheid'. Volgens Crum zijn de laatste woorden daarover nog niet gesproken. 'Bij mijn weten gaat er niemand weg. Ik ga de komende weken nog iets aan hun motieven doen.'

Voor DKOD was het de eerste landstitel sinds de club in 1969 kampioen werd van de Christelijke korfbalbond. Coach Crum prolongeerde in Arnhem zijn landstitel. Vorig jaar behaalde hij het kampioenschap met PKC. Na vier jaar de training van Papendrecht te hebben verzorgd, vond de Heelsummer het tijd om zijn oude clubbie uit het slob te halen. Hij werd voorzitter van DKOD, omdat de financiële en organisatorische wanorde hem nauw aan het hart ging.

'Ik voel me DKOD. Ik zou fulltime bij de club willen werken, maar dat kan nog geen enkele korfbalclub betalen, laat staan DKOD.' Het voorzitterschap verruilde hij al na zeer korte tijd voor de baan van trainer bij dezelfde club. Na het vertrek van Jan Hof, vlak na het begin van de competitie, wierp de voorzitter zich op als vervanger. Crum: 'Ik ben nu eenmaal geen voorzitter, ik ben coach. Van het financiële management weet ik te weinig.'

Zijn trainingscapaciteiten zijn daarentegen onbetwist. Crum haalde de landstitel na lange tijd weer terug naar Heelsum. 'De ploeg zat er vorig jaar ook al dicht tegenaan, maar ze speelden te technisch. Mooi spelen is leuk, maar daar win je niet mee. Ik heb ze iets functioneler leren spelen.'

Bovendien had de oud-trainer van PKC zijn ploeg goed voorbereid op de wissel van Simons. Tijdens de voorbespreking stonden vier mogelijke opstellingen op het bord. Simons: 'Hij kent ons door en door, ook onze zwakke plekken. Dat brak ons op.'

ARNHEM: NK veld, finale: DKOD - PKC 19-18 (9-7) Scheidsrechter: Eisink. Toeschouwers: 3400.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden