nieuwsmicroplastics

Breed onderzoek naar de effecten van microplastics op het menselijk lichaam

Een breed opgezet onderzoek moet meer inzicht bieden in de effecten van microplastics op het menselijk lichaam. Onderzoeksfinancier ZonMW steekt 1,6 miljoen euro in vijftien onderzoeksprojecten aangaande microplastics, die elk een jaar gaan duren. 

Zo zien de microplastics in het water eruit Beeld null
Zo zien de microplastics in het water eruit

Minuscule plasticdeeltjes afkomstig van plastic verpakkingen, synthetische kleding, cosmetica en autobanden zijn ‘als een grauwsluier in ons milieu’ aanwezig, zegt onderzoeker Dick Vethaak van Deltares  ‘We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is nog niet goed in te schatten. Er zijn wel sterke aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsrisico’s, maar er zijn ook veel onzekerheden en kennishiaten.’

Hoe de plasticdeeltjes ons lichaam binnendringen, of ze de kans op ontstekingen verhogen, of ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind en of ze de hersenen aantasten, het zijn stuk voor stuk vragen die deel uitmaken van het onderzoek. De vijftien projecten worden uitgevoerd door onderzoekers uit verschillende disciplines, zoals artsen en milieuwetenschappers. De eerste resultaten worden op 3 oktober gepresenteerd.

Microplastics in het darmstelsel

Wetenschappers hebben in de ontlasting van personen uit diverse delen van de wereld minuscule stukjes plastic aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden