Breda onderzoekt games-opleiding

De gemeente Breda laat onderzoeken of in de stad een speciaal opleidingsinstituut voor ontwerpers van computerspelletjes kan worden gevestigd. 'Games vormen een sterk groeiende industrie met jonge ontwerpers, die nu vooral in het buitenland worden geschoold....

De gemeente heeft de Internationale Hogeschool Breda gevraagd een marktonderzoek uit te voeren in samenwerking met spelletjesproducent Playlogic. Dat bedrijf heeft in Breda een studio (Playlogic Game Factory), waar zestig ontwerpers bezig zijn met het ontwikkelen van videoen computerspellen.

Aan de Universiteit Utrecht kunnen studenten een masters degree in game-onderzoek halen. Er bestaat ook een opleiding voor game designers in Hilversum. Maar volgens directeur Rogier Smit van Playlogic Game Factory is die te beperkt, waardoor afgestudeerden niet direct kunnen worden ingezet voor het grote werk.

Smit: 'Nederland als kennisland heeft duidelijk behoefte aan een brede hbo-opleiding voor game designers, zoals die ook in andere landen, zoals Amerika, bestaat. Daarbij wordt niet alleen de grafische en programmeerkant aangestipt, maar het hele spectrum van de game-industrie. Games zijn hot. Het is een snelgroeiende industrie. Duizenden bedrijven zijn dan ook op zoek naar creatieve, geschoolde ontwerpers.'

Playlogic Game Factory werkt voor het grootste deel met buitenlandse ontwerpers. Slechts eenderde van het personeel is Nederlander.

Volgens Smit is de animo onder whizzkids en andere jongeren wel erg groot. Hij heeft al honderden mailtjes ontvangen van mensen die zich aanbieden als ontwerper of die het vak graag willen leren. 'Vroeger wilde je politieagent of dokter worden, nu is het game designer. Op die ontwikkeling moet Nederland snel inspelen. Anders verliezen we de concurrentieslag met het buitenland.'

Volgens wethouder Adank past een game school in het profiel van Breda als vestigingsplaats van creatieve industrie. Hij zegt razend enthousiast te zijn over het idee. De Internationale Hogeschool Breda moet voor het eind van dit jaar aangeven of een studie game designing haalbaar is.Afgelopen weekeinde trok de spelletjesbeurs GamePlay in Utrecht tienduizend bezoekers. Volgens brancheorganisatie NVPI worden games steeds populairder.

Games zijn hard op weg de populairste vrijetijdsbesteding van jongeren te worden. In de eerste helft van dit jaar werden 12 procent meer computerspellen verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden