Breda gooit NAC opnieuw financiële reddingsboei toe

De gemeenteraad in Breda voelde zich 'met de rug tegen de muur gezet', met een faillissement van NAC boven het hoofd. Toch tekende ze dinsdag voor de zoveelste redding van de voetbalclub in nood, waarna het college van B en W zich woensdag achter het plan schaarde.

AMSTERDAM - Breda verlaagt de huursom van 1,2 miljoen voor het Rat Verlegh-stadion met 325 duizend euro. Bovendien neemt de gemeente maximaal 250 duizend euro aan onderhoudskosten voor haar rekening. Daarmee voldoet Breda aan de eisen van de 21 investeerders om extra geld in hun club te pompen.


Ze zetten hun 7 miljoen euro aan achtergestelde leningen om in een aandelenplan en doen daarbovenop een kapitaalinjectie van 4 miljoen. NAC, dat kampt met een schuldenlast van 12 miljoen euro, kan daarmee vanaf 2014 weer op nul beginnen.


Toch weerspreekt raadslid Daan Quaars van coalitiepartij VVD dat de gemeente zich na 2003 en 2009 (investering van 11,5 miljoen) opnieuw opwerpt als redder van de club. 'De financiële injectie komt niet van ons. Een huurverlaging alleen lost de problemen van NAC echt niet op.'


Verrassend eensgezind waren de 39 raadsleden van coalitie en oppositie dinsdagavond toen het voorbestaan van de club op het spel stond. Quaars: 'We zijn het echt niet over alles eens hier. Maar iedereen besefte maar al te goed dat nee zeggen niet kon. De keuze was simpel: hup NAC, of fuck NAC.'


Sommige raadsleden spraken over chantagepraktijken nu de problematiek van de club weer op het bord van de gemeente komt te liggen. Quaars: 'Het patroon is duidelijk: als NAC geld nodig heeft, kloppen ze bij ons aan. Alsof er een bordje aan het gemeentehuis hangt: NAC, hier bellen.'


In een tijdsbestek van drie jaar gingen met Haarlem, RBC, AGOVV en Veendam vier voetbalclubs ter ziele. Toch stond in Breda niemand te springen om een bankroet van de 101-jaar oude 'Parel van het Zuiden', dat ondanks de financiële malaise zijn stadion bijna iedere thuiswedstrijd uitverkoopt.


De gemeente kan als stadioneigenaar de club moeilijk ten onder laten gaan, zegt Quaars. 'Het einde van NAC zou ons 18 miljoen kosten: dat is de afschrijving op het stadion. Bovendien zouden we jaarlijks huur mislopen en moeten we het stadion slopen als de club niet meer bestaat. Een andere huurder voor zo'n specifiek object is hier niet te vinden, al is NAC vanaf 2014 geen exclusief huurder meer.'


Bij de gronddeal tussen PSV en de gemeente Eindhoven, die in 2011 de grond onder het stadion en het trainingscomplex voor 48 miljoen euro kocht, was volgens de Europese commissie sprake van ongeoorloofde staatssteun. Breda zegt er zeker van te zijn dat de huurverlaging van het stadion aan de regels van Brussel voldoet, omdat de rente marktconform blijft.


Interim-directeur Goetzee sprak op het stadhuis over een nieuwe start voor zijn club. NAC zal binnen drie jaar zijn begroting sluitend moeten krijgen, zei hij. De nummer twaalf van de eredivisie heeft al zijn bruidsschatten de afgelopen tien jaar verkocht. In 2003 wendde de gemeente een faillissement af door het stadion voor 15 miljoen euro over te nemen. De club deed ook de trainingsvelden en de horecafaciliteiten van de hand en bracht het personeelsbestand met 35 procent terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden