Breaking Bad in Spanje, maar dan met shampoo

Spanje kent sinds deze week zijn eigen, levensechte versie van Walter White, de scheikundeleraar uit de succesvolle serie Breaking Bad die besluit om zijn kennis aan te wenden voor de professionele productie van illegale middelen. Tomás Pérez del Cerro, een 60-jarige scheikundige uit de provincie Cádiz bijgenaamd 'de professor', is samen met zes handlangers gearresteerd door de politie nadat hun fabriek werd ontdekt nabij Medina Sidonia, in het verre zuiden van Spanje.

Steven Adolf
De gele pakken die acteurs Bryan Cranston (Walter White) en Aaron Paul (Jesse Pinkman) droegen in de serie Breaking Bad zijn tentoongesteld in het National Museum of American History in Washington. Beeld afp
De gele pakken die acteurs Bryan Cranston (Walter White) en Aaron Paul (Jesse Pinkman) droegen in de serie Breaking Bad zijn tentoongesteld in het National Museum of American History in Washington.Beeld afp

Opmerkelijk verschil met het fictieve evenbeeld uit Amerika: in plaats van crystal meth verdiende Pérez del Cerro miljoenen aan de illegale productie van Head & Shoulders haarshampoo.

Loods vol chemicaliën

Verder zijn het vooral de licht absurdistische overeenkomsten met Breaking Bad die in het oog springen, zo blijkt uit het oprollen van de shampoobende zoals deze is onthuld door het Spaanse dagblad El Mundo. Op het industrieterreintje van Medina Sidonia trof de politie een van chemicaliën uitpuilende loods aan. De bende bestond uit twee Duitsers, een Tsjetsjeen, een Kazakstaan, een Oekraïner en een shampoohandelaar uit Benidorm.

De maandelijkse productie wordt geschat op 200 duizend flessen van het haarwasmiddel, een bekend anti-roos product uit de stal Procter & Gamble. De plastic verpakking en etiketten werden kundig vervalst. De politie, die de bende min of meer bij toeval op het spoor kwam omdat ze dacht met illegale wapenhandelaren te maken te hebben, vermoedt dat er met de jarenlange productie zeker 6 miljoen euro is verdiend. De shampoo werd verscheept en via de Rotterdamse haven op de Europese markt gebracht. Maar ook in de Arabische Emiraten, Azië en Afrika werden scheepscontainers van het vervalste anti-roos product aangetroffen

Mondkapje

Wat 'de professor' precies aan chemische middelen in zijn shampoo stopte laat het verhaal onvermeld. Foto's tonen flessen met fris gekleurde vloeistoffen en stickers die waarschuwen om een mondkapje te dragen. Het vermoeden bestaat dat de megaproductie van de vervalste haarshampoo er de oorzaak van was dat de waterzuiveringsinstallatie van het stadje Medina Sidonia het de afgelopen jaren tot twee keer toe begaf. In sommige flessen werden sporen van gif aangetroffen. Inmiddels is een nader onderzoek ingesteld naar de gebruikte chemicaliën.

Overigens was 'de professor' goed thuis in de markt voor haarwasmiddelen. Voorheen bezat hij een fabriekje voor hondenshampoo. Dat ging ergens rond 2006 op de fles. Het was dus geen ongeneeslijke kanker, maar de economische crisis die de Spaanse Walter White op het slechte pad heeft gebracht, zo is het vermoeden.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden