Breaking Bad-fan krijgt celstraf voor kopen vergif

Een Engelse man heeft een celstraf van acht jaar opgelegd gekregen nadat hij online probeerde een dodelijk vergif te kopen. Hij was geïnspireerd door de populaire tv-serie Breaking Bad.

Yves Leroi
De twee hoofdpersonen uit Breaking Bad: Walter White (R) en Jesse Pinkman. Beeld reuters
De twee hoofdpersonen uit Breaking Bad: Walter White (R) en Jesse Pinkman.Beeld reuters

Mohammed Ali (31) werd vorige maand schuldig bevonden aan het in bezit proberen te krijgen van een chemisch wapen. Ali had geprobeerd aan ricine te komen. Ricine is een extreem krachtig gif, dat in de serie Breaking Bad hoofdpersoon Walter White gebruikt als moordwapen.

Ali probeerde het vergif te kopen via het deep web, een moeilijker bereikbaar gedeelte van het internet waar gebruikers zich anoniem wanen. Onder schuilnaam Weirdos 0000 kocht Ali voor 500 dollar (440 euro) 500 milligram ricine-poeder, genoeg om 1.400 mensen fataal te zijn. De 'dealer' was echter een undercover FBI-agent, die de Britse autoriteiten inlichtte. Ali werd gearresteerd toen het vergif bij hem werd bezorgd in een speelgoedauto. Het vergif zat verstopt waar zich normaal gesproken de batterijen bevinden.

Tijdens de rechtszaak verdedigde Ali zich door te zeggen dat hij niet wist dat Ricine illegaal was en dat hij de limieten van het deep web, waar veel wapen- en drugshandelaars actief zijn, wilde testen. 'Omdat ik net Breaking Bad had gezien, dacht ik aan Ricine.' Hij vertelde niet wat hij met het gif van plan was.

De rechter oordeelde dat het bezitten van zoveel vergif gevaarlijker is dan het hebben van een vuurwapen. Hij besloot een voorbeeld te stellen. 'Iedereen moet weten dat het hebben van een chemisch wapen extreem gevaarlijk is, en dan er lange gevangenisstraffen op staan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden