Brazzaville vrijwel in greep rebellen

De machtsstrijd in Congo Brazzaville is dinsdag in een beslissende fase gekomen. De troepen van de voormalige machthebber Denis Sassou-Nguesso lijken aan de winnende hand te zijn....

Reuters, AFP, AP

BRAZZAVILLE/KINSHASA

'We slapen vannacht in Lissouba's bed', riepen Sassou's Cobra-milities gisteravond, toen zij triomfantelijk door het paleis liepen. De naastgelegen presidentiële garage was in brand gestoken. De soldaten zeiden dat zij ook het nationale televisiestation hebben bezet. Dat laatste is echter niet bevestigd door onafhankelijke bronnen. Wel werden dinsdagavond alle radio- en tv-uitzendingen gestaakt.

Het hoofd van Sassou's milities, generaal Jean-Marie Tassoua, zei op zijn hoofdkwartier in het noorden van de stad dat de overwinning nabij is. 'Binnen 72 uur zal president Sassou-Nguesso in Brazzaville zijn victorie komen vieren.'

Eerder op de dag vluchtten honderden bewoners weg uit het zuidelijke deel van Brazzaville, dat nog in handen van Lissouba was. Met allerlei vaartuigen, zoals uitgeholde boomstammen, staken zij de Congo-rivier over naar Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, het voormalige Zaïre. Volgens de VN hebben al 30 duizend inwoners van Brazzaville hun toevlucht in Kinshasa gezocht.

De VN-ambassadeurs van beide Congo's hebben de Veiligheidsraad in New York om een spoedzitting gevraagd. Ambassadeur Daniel Abibi van Congo Brazzaville zegt dat zaterdag duizend man Angolese troepen zijn land zijn binnengetrokken met tanks en andere pantservoertuigen. De soldaten kwamen volgens hem uit de Angolese enclave Cabinda.

Ambassadeur André Kapanga van de Republiek Congo rept van agressieve daden tegen zijn land vanuit Brazzaville. Regelmatig wordt Kinshasa vanaf de andere oever van de Congorivier beschoten met zware granaten. President Laurent Kabila heeft enkele honderden militairen vanuit Kinshasa naar Congo Brazzaville gestuurd om daaraan een eind te maken.

De Verenigde Naties gaan door met de voorbereidingen voor een internationale interventiemacht van vijfduizend man. De VN stelt echter strenge eisen voor het zover is: er moet een staakt-het-vuren zijn en de strijdende partijen moeten bereid zijn tot onderhandelen.

Ook moet het vliegveld van Brazzaville weer open; daar zou de interventiemacht moeten worden gelegerd. Het is niet duidelijk of de Amerikanen en de Britten bereid zijn troepen naar Congo te sturen.

De machtsstrijd in Congo Brazzaville begon begin juni, toen president Lissouba de milities van zijn voorganger Sassou trachtte te ontwapenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden