Brazilië zegt staatsbezoek aan VS af om spionage

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft gisteren een gepland staatsbezoek aan Washington uitgesteld. Ze toont hiermee haar woede over spionageactiviteiten door Amerikaanse geheime diensten.

RIO DE JANEIRO - 'Bij gebrek aan opheldering en uitleg, en zonder de belofte de spionageactiviteiten te staken, lenen de omstandigheden zich niet voor een staatsbezoek aan Washington', aldus een schriftelijke verklaring van de Braziliaanse regering. Brazilië houdt de deur wel op een kier: 'Wij hebben er vertrouwen in dat als deze kwestie op een adequate manier wordt opgelost, het bezoek snel doorgang kan vinden.'


Het bezoek, inclusief staatsbanket met de Amerikaanse president Barack Obama, stond gepland voor 23 oktober. Het was voor het eerst in bijna twintig jaar dat een Braziliaanse president een staatsbezoek zou brengen aan de Verenigde Staten. Het Witte Huis is spaarzaam met dit soort uitnodigingen, Rousseffs bezoek zou het enige in zijn soort zijn dit jaar. Washington hoopte hiermee de economische banden tussen de VS en de Zuid-Amerikaanse grootmacht aan te halen.


Maar een serie onthullingen over de spionagepraktijken van Amerikaanse geheime diensten gooide roet in het eten. In juli bleek dat de Amerikanen op grote schaal telefoons en internetverkeer aftappen van burgers en bedrijven in Brazilië. Enkele weken geleden bleek dat ook Rousseffs persoonlijke telefoon- en e-mailverkeer doelwit waren van de spionnen. De informatie is afkomstig van klokkenluider Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA.


Rousseff liet Obama tijdens de G20- top in Rusland weten dat ze een duidelijke uitleg wilde over de 'aanval op de soevereiniteit van Brazilië'. En dat was nog voordat uit nieuwe onthullingen bleek dat ook staatsoliebedrijf Petrobras op grote schaal bespioneerd is door de Amerikanen. 'Petrobras is geen bedreiging voor de veiligheid van welk land dan ook', aldus de reactie van Rousseff op die laatste onthullingen. Ze refereerde aan het argument van de Amerikanen dat spionage noodzakelijk is voor 'de veiligheid van burgers'.


Het besluit van Rousseff om haar bezoek af te gelasten, hing al een tijdje in de lucht. De afgelopen weken stak ze haar woede over de praktijken van Amerikaanse geheime diensten niet onder stoelen of banken. Maandagavond belde de Amerikaanse president gedurende twintig minuten met Rousseff in een poging de gemoederen te bedaren. De details van het gesprek zijn niet bekendgemaakt, maar blijkbaar waren Obama's woorden niet bevredigend genoeg.


Het spionageschandaal komt voor Rousseff op een politiek handig moment. Tijdens de massademonstraties van juni en juli daalde haar populariteit tot een historisch dieptepunt. De president, die eind volgend jaar hoopt te worden herkozen, kampt bovendien met een sterke inflatie, die de Brazilianen steeds meer in hun portemonnee voelen. Haar vastberaden optreden sinds de eerste onthullingen van spionage, heeft Rousseff weer doen stijgen in de populariteitspeilingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden