Brazilië wil doorstart vrijhandelsoverleg

President Lula: binnen twee maanden akkoord mogelijk...

Reuters

SAO PAULO Brazilië wil met nieuwe onderhandelingen het mislukte wereldhandelsoverleg vlot trekken. President Lula da Silva denkt binnen twee maanden tot een akkoord te kunnen komen, zei hij zaterdag.

Marathonoverleg over een nieuw wereldwijd handelsverdrag mislukte vorige week in Geneve, omdat de Verenigde Staten en India een compromis weigerden te sluiten over een voorstel tegen dumping. Een aantal opkomende landen wil hun boeren beschermen als hun land plotseling overspoeld wordt met goedkope buitenlandse landbouwgoederen.

‘Als we de problemen tussen India en de VS kunnen oplossen, denk ik dat we een akkoord hebben’, zei Lula.

De Braziliaanse president heeft afgelopen weekend ook telefonisch overleg gehad met de Amerikaanse president Bush. Beide leiders hebben hun teleurstelling geuit over het mislukken van de onderhandelingen en hebben aangegeven een verdrag alsnog te zullen nastreven.

Lula wil tijdens een bezoek aan China ter gelegenheid van de Olympische Spelen met president Jintao over de problemen spreken. Bij die gelegenheid hoopt hij ook te praten met de Indiase minister-president Singh en met de Britse premier Brown.

‘Tijdens de Doha-onderhandelingen is volgens mij iets abnormaals gebeurd. We waren zo dicht bij een overeenkomst, en de zaak liep spaak op een paar kleine onderwerpen’, stelde Lula.

Onderhandelaars bereikten in Geneve ‘80 tot 85 procent’ van een akkoord op hoofdlijnen. Maar verschillen van inzicht tussen rijke en arme landen blokkeerden op het laatste moment een akkoord. Opkomende landen zeggen dat zij hun miljoenen kleine boeren moeten kunnen beschermen tegen een vloed van landbouwproducten uit het Westen.

Ook Pascal Lamy, directeur van de Wereldhandelsorganisatie WTO, wil zoeken naar een uitweg uit de impasse.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden