Brazilië succesvol tegen houtkap

SANTA CRUZ - De ontbossing in het Amazonegebied is met 14 procent gedaald. Brazilië denkt de doelstelling van 80 procent ruim voor de deadline in 2020 te kunnen halen.

Van onze correspondent Allart Hoekzema
Braziliaanse politiemensen inspecteren een stuk grond in het Amazonegebied waar illegale houtkap heeft plaatsgehad. Brazilië voert een harde politiek tegen de ontbossing. Foto Raymond Rutting /de Volkskrant Beeld
Braziliaanse politiemensen inspecteren een stuk grond in het Amazonegebied waar illegale houtkap heeft plaatsgehad. Brazilië voert een harde politiek tegen de ontbossing. Foto Raymond Rutting /de Volkskrant

President Luiz Inácio Lula da Silva heeft deze week gezegd dat Brazilië ruim voor de deadline van 2020 zijn doelstellingen tegen ontbossing in de Amazone zal verwezenlijken.

Kopenhagen
De afgelopen dertig jaar is volgens schattingen van de Braziliaanse regering ruim 530 duizend vierkante meter door ontbossing verloren gegaan van het tropisch regenwoud in het Amazonegebied dat zich uitstrekt over het noorden van Zuid-Amerika. Als bijdrage aan de mondiale inspanningen om de opwarming van de aarde af te remmen, beloofde het land vorig jaar op de klimaattop in Kopenhagen de boskap tegen 2020 met 80 procent te zullen terugbrengen.

Deze week heeft de Braziliaanse delegatie op de conferentie in het Mexicaanse Cancún cijfers gepresenteerd waaruit volgens president Lula blijkt dat de reductiedoelstellingen 'veel eerder dan gepland' zullen worden gehaald.

Braziliës minister van Milieu Izabella Teixeira maakte onlangs bekend dat de ontbossing van de Amazone veel minder snel is verlopen dan in eerdere jaren. Tussen augustus 2009 en juli 2010 verdween 6.450 vierkante kilometer regenwoud, een daling van ruim 14 procent vergeleken met een jaar eerder. Het gaat om het laagste niveau sinds het nationale instituut voor ruimtelijk onderzoek INPE in 1988 begon met het monitoren van de boskap.

Satellietbeelden
In 2003/2004, het eerste jaar van Lula's presidentschap, bereikte de ontbossing een dieptepunt: toen werd meer dan 27 duizend vierkante kilometer jungle omgehakt. De regering besloot daarop 43 procent van het Amazonewoud tot beschermd gebied te verklaren.

De inspecties werden fors opgeschroefd, waardoor illegale houtkap sneller kon worden opgespoord, onder meer dankzij satellietbeelden. Ook werden hoge boetes ingevoerd. De afgelopen zeven jaar hebben de Braziliaanse autoriteiten ruim één miljoen kubieke meter illegaal hout in beslag genomen. 'Maar mijn regering heeft een wijze les geleerd', zei Lula deze week. 'Het is niet afdoende hard op te treden tegen de illegale activiteiten in de bossen. We hebben met speciale overheidsprogramma's de lokale autoriteiten betrokken bij het bevorderen van duurzame ontwikkelingsalternatieven in het Amazonegebied.'

Uitstoot
Op de top van december 2009 in Kopenhagen beloofde Brazilië ook zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 terug te dringen met 36 tot 39 procent in vergelijking met het niveau in 2000. Die doelstelling heeft het land in Cancún bevestigd.

Het Amazonewoud is met een oppervlak van 6,7 miljoen vierkante kilometer, waarvan 65 procent zich in Brazilië bevindt, het grootste regenwoud ter wereld. Bescherming van het woud wordt als cruciaal beschouwd voor het in toom houden van het broeikaseffect. Het hele gebied is goed voor ongeveer 20 procent van het drinkwater en ruim 30 procent van de biodiversiteit op aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden